Notícies

Santa Coloma de Farners celebrarà la 35a edició de la Festa de la Ratafia

Foto : Foto: Martí Artalejo

La Confraria de la Ratafia ha presentat avui la 35a edició de la Festa de la Ratafia, que tindrà lloc a Santa Coloma de Farners del 10 al 13 de novembre. La presentació ha tingut lloc aquest matí a la Diputació de Girona i ha comptat amb la presència de Miquel Noguer, vicepresident de la Diputació; Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia, i Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners. Durant la seva intervenció, Miquel Noguer ha destacat que “és precisament el suport de la confraria a l’Ajuntament i la implicació de tot un poble el que fa que aquesta festa hagi assolit el 35è aniversari i que, de fet, no tingui aturador”, i ha afegit que la festa “és un orgull no només per a Santa Coloma sinó per a tota la demarcació, ja que representa un aparador en l’àmbit de Catalunya i, fins i tot, en l’àmbit internacional, per donar a conèixer un determinat licor, una determinada comarca i un país, i esdevé un referent turístic de casa nostra que va més enllà de la neu i del sol i platja”. El secretari de la Confraria de la Ratafia, Xavier Amat, ha explicat que “enguany celebrem els 35 anys de la Festa de la Ratafia, i pensem que tenir el privilegi que el president de la Generalitat en sigui el confrare d’honor ens omple d’orgull, tant pel que representa per a la nostra festa, com pel que significa per al nostre poble i el nostre país”. Per la seva banda,Joan Martí ha assegurat que "la Festa de la Ratafia és una magnífica oportunitat per integrar la tradició més arrelada amb l'esperit d'innovació constant que tenim els catalans".

Enguany la Confraria de la Ratafia investeix Carles Puigdemont com a confrare d’honor. El primer confrare va ser Xavier Russet, de Ratafies Russet, l’any 2013; el segon, el conegut personatge radiofònic senyor Marcel·lí, al 2014; i Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, ho va ser l’any passat. L’acte de nomenament del confrare d’honor tindrà lloc en el marc de la 35ª Festa de la Ratafia, el divendres 11 de novembre a partir de les 9 del vespre, en el transcurs del sopar popular, en què es triaran les ratafies guanyadores del concurs de la Ratafia i es nomenaran els nous confrares.

La Festa, que s’inaugurarà oficialment el dijous dia 10, s’allargarà fins al diumenge 13. Entre les principals novetats d’aquesta 35ª edició destaquen l’Espai Remeier, que inclourà una desena de parades d’artesans remeiers vinguts d’arreu, al pati de la llar de jubilats; l’exposició “La Ratafia a Santa Coloma”, que repassa la relació de la ciutat amb aquest licor des de Francesc Rosquellas, i el paisatge humà ratafiaire des del segle passat, i que inclou 40 retrats de dones que han fet ratafia des de finals dels 1800. Hi haurà també un congrés tècnic de ratafies; es podrà adquirir el lot 1842 amb les noves ratafies Malhivern (homentatge a Francesc Pla) i Fra Valentí (la recepta més antiga); i hi haurà fira artesanal i de productes de temporada, tallers per aprendre a fer ratafia i a cuinar amb ratafia, exposicions, activitats infantils, concerts per a petits i grans, tastos, xerrades, ponències, activitats al carrer, espai Ratafiàrium de productes gastronòmics elaborats amb ratafia, foodtrucks i espectacles teatrals, musicals i de dansa. En total es desenvoluparan 71 activitats al llarg de 4 dies. Com a fira de promoció de la ratafia, comptarà amb la presència de totes les marques comercials d’aquesta beguda de Catalunya. I també com a novetat d’aquest any cal destacar el llibre d’edició limitada Petita història de la Festa de la Ratafia, amb textos de Carme Gasull i il•lustracions de Pilarín Bayés, que es presentarà el divendres 11 de novembre a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma.

La Festa de la Ratafia, iniciada el 1982, ha esdevingut un aparador nacional, i fins i tot internacional, on es mostra tot allò que envolta aquest licor. Va néixer com una petita festa que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes i, any rere any, s’ha anat consolidant i ha anat creixent fins al moment actual, en què s’hi registren uns 30.000 visitants. En gran mesura això ha estat possible gràcies a la participació dels colomencs, que han volgut mantenir viva aquesta tradició, fent de Santa Coloma un referent del món ratafiaire.

L’eix central de la Festa és el concurs de la Ratafia, el més antic dels que se celebren a Catalunya i el que gaudeix de més participació: l’any passat s’hi van presentar 212 propostes. La primera fase tindrà lloc el dissabte 5 de novembre, a les 3 de la tarda, a l’Hotel Pinxo. En una activitat oberta al públic, s’escolliran les 10 ratafies que passaran a la final, que tindrà lloc el dissabte dia 11 durant el sopar popular.