Notícies

Presentació d’Els frontals d’altar romànics de la Cerdanya

Foto : D’esquerra a dreta,  Alfred Pérez–Bastardas, Albert Piñeira, Joan-Enric Vives i Joaqui

La capella de la Mare de Déu de Gràcia de Puigcerdà va acollir, dijous passat, la presentació del llibre Els frontals d’altar romànics de la Cerdanya, de l’historiador Alfred Pérez–Bastardas. A la publicació s’hi recullen diferents altars romànics que es van trobar a la comarca de la Cerdanya i que, posteriorment, s’han traslladat a diferents museus amb l’objectiu d’assegurar-ne la conservació.

Durant l’acte, Albert Piñeira, vicepresident i diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Girona, va destacar la rellevància del llibre en tant que col•labora a difondre l’art romànic de les comarques gironines. «La Diputació —va dir Piñeira— ha col·laborat en la producció editorial d’aquest llibre amb l’objectiu de fer encara més extensiu i abastable el reconeixement que mereixen aquestes obres artístiques». Els altars recopilats al llibre de Pérez–Bastardas procedeixen de diferents esglésies de la Cerdanya, com la de Bolvir, la de Guils de Cerdanya, la de Saga o la de Martinet, entre d’altres. Donada la rellevància d’aquestes obres, algunes ara es poden veure al MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) de Barcelona, al Museo del Prado de Madrid, al Museu de les Arts Decoratives de París o al Worcester Art Museum de Massachusetts (EUA), entre d’altres museus que treballen per assegurar la correcta conservació d’aquests altars.

«L’art romànic és una de les riqueses més grans de la Cerdanya i per extensió de la demarcació de Girona», va recordar Albert Piñeira en referir-se a la important aportació històrica i cultural que fa el llibre Els frontals d’altar romànics de la Cerdanya, editat per Edicions Salòria.

Juntament amb Alfred Pérez–Bastardas i Albert Piñeira, també van assistir a la presentació Joan-Enric Vives, bisbe de la Seu d’Urgell, i Joaquim Nadal, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural.