Notícies

Commemoració dels 350 anys de la fundació de l’antic Hospital de Santa Caterina, actual seu de la Generalitat a Girona 

Foto : Commemoració dels 350 anys de la fundació de l’antic Hospital de Santa Caterina, actual seu de la

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, han presentat aquest matí els actes de commemoració dels 350 anys de la fundació de l’antic Hospital de Santa Caterina, actual seu de la Generalitat a Girona. Els actes començaran dilluns que ve, que és justament el dia que es compleixen els 350 anys de la col•locació de la primera pedra de l’edifici. El primer acte serà un concert de música antiga de Girona a l’Auditori Josep Irla, seguit de la rememoració de la Nit de les Lluminàries que es va fer l’any 1666. La celebració, que s’allargarà fins al mes d’octubre, inclou un cicle de conferències, una exposició a l’Espai Santa Caterina, visites guiades i la publicació d’un llibre commemoratiu.  

El president de la Diputació, Pere Vila, s’ha referit a l’encert de la Generalitat de reunir en un sol edifici tots els seus serveis, i ha afegit que “durant els 350 anys d’història, el seu fil conductor sempre ha estat la millora del benestar i el confort de les persones”.  

La presentació dels actes de commemoració s’ha fet en l’espai de la farmàcia de l’antic Hospital de Santa Caterina. En aquest marc, el president de la Diputació també ha anunciat que la institució que presideix farà donació a la Generalitat de la col•lecció de pots i altres elements de la farmàcia que avui ja té cedits en dipòsit, de la qual té cura el Museu d’Art de Girona.

Per la seva banda, el delegat del Govern ha destacat la importància de commemorar aquesta data, ja que l’edifici és un símbol de la perdurabilitat de l’esperit de servei que l’ha caracteritzat durant aquests 350 anys i que ara es materialitza com a seu governamental; és un símbol de col•laboració institucional tant en el moment de la fundació com actualment, i també un símbol de preservació del patrimoni. Eudald Casadesús ha aprofitat la presentació per recordar que l’edifici que actualment acull la seu de la Generalitat a Girona “representa un nou projecte d’Administració singular i innovadora, basada en l’eficiència, l’estalvi i una integració de serveis que és única, però que volem que serveixi de model per a la modernització de l’Administració”. També ha agraït la complicitat i la col•laboració institucional amb l’Ajuntament i la Diputació de Girona a l’hora d’impulsar conjuntament els actes de celebració.

Durant l’acte, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha expressat “la importància de mantenir en la memòria el que va representar i encara representa l’edifici de l’antic hospital”, i ha agraït a la Generalitat el que ha fet per recuperar i preservar aquest patrimoni.

Rellotge de sol al pati de les Magnòlies

L’acte de presentació ha servit igualment per mostrar públicament la instal•lació d’un rellotge de sol en una de les façanes interiors del pati de les Magnòlies. Es tracta d’un rellotge que es troba en l’espai que ja preveien els esgrafiats que l’any 1928 va fer el decorador Josep M. Busquets, i que fins ara no s’havia materialitzat.  

Per realitzar el rellotge s’ha comptat amb la col•laboració de la Societat Catalana de Gnomònica. També hi han participat els treballadors de la Generalitat a Girona, als quals es va demanar que proposessin un lema per completar la peça. L’opció escollida va ser la frase proposada per una treballadora dels Serveis Territorials de Justícia: “La força de les nostres idees la mesurarà el temps”. Es tracta d’unes paraules del primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, i impulsor, l’any 1912, del que es va anomenar Escola de Funcionaris d’Administració Local.