Notícies

Inauguració de l’exposició “Documents de Girona, 992-2014. Arxius, memòria i futur”

Foto : El mapa de carreteres i ferrocarrils de la província de Girona de l’any 1870

La Diputació de Girona acull i coorganitza amb l’Ajuntament de Girona l’exposició “Documents de Girona, 922-2014. Arxius, memòria i futur”. La mostra, que s’inaugurarà diumenge a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i es podrà veure durant els propers dos mesos, pretén acostar als ciutadans de Girona i del territori les riqueses del patrimoni documental públic. L’exposició és la principal activitat paral·lela al Congrés d’Arxius i Indústries Culturals que se celebrarà a la ciutat de Girona de l’11 al 15 d’octubre i que acollirà prop d'un miler d'especialistes de tot el món.

La mostra presenta una selecció de l’extraordinària riquesa documental dels diversos arxius de la ciutat de Girona que conserven milers de quilòmetres de documents, del passat i del present, que són testimoni i prova de la gestió dels nostres afers com a societat i que, alhora, han esdevingut o esdevindran la nostra memòria. L’exposició analitza i exhibeix  el present i el futur del món dels documents, de la informació i dels arxius, i vol acostar el públic al lloc i als objectes de treball dels arxivers: a l’organització i difusió del patrimoni documental custodiat durant generacions, tenint en compte que el nivell de civilitat i cultura d’una societat s’expressa, també, a partir de la possibilitat que la ciutadania té d’accedir als seus documents.

El document més antic de la mostra, del mes de juny del 922, firmat a Tours sur Marne, és un precepte del rei franc Carles el Simple a petició del bisbe Guiu de Girona, prenent sota la protecció la Seu de Girona i renovant i confirmant els seus preceptes, concedits pel seu avi Carles i el seu pare Lluís. El document, un pergamí que conserva el segell original de cera, prové del fons de la Mitra de l’Arxiu Diocesà de Girona.

Entre els documents aportats per la Diputació de Girona destaquen el mapa de carreteres i ferrocarrils de la província de Girona de l’any 1870  i un telegrama relacionat amb la creació de la Mancomunitat, de la qual es commemora el centenari. El mapa va ser fet per Esteve Muxach, director de Camins Veïnals de la Diputació. A banda de la seva impactant bellesa iconogràfica, és un dels testimonis més antics d'unes comarques gironines vertebrades i estructurades per l'acció de la Diputació de Girona, que mitjançant la seva Junta de Carreteres estava fent un gran esforç per canviar la xarxa gairebé medieval de camins per una moderna estructura viària. El telegrama és d’Eduardo Dato, president del Consell de Ministres del Govern espanyol, enviat a Agustí Riera i Pau, president de la Diputació de Girona, on l'informa de l'aprovació de l'estatut de les Mancomunitats al Consell de Ministres, el 25 de març de 1914, document cabdal que inicia l'aventura de la Mancomunitat de Catalunya.

La selecció documental presentada fa evident la transcendència dels documents des del jo més personal fins a l’àmbit universal, i posa de manifest que la força dels documents no radica en l’ostentació del seu aspecte físic, sinó en la potència informativa que contenen. Els responsables de la mostra són el Servei d’Arxius i Gestió de Documents de la Diputació de Girona, el Servei de Gestió de Documents, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona i l’Arxiu Administratiu dels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya. La mostra és una de les dues grans exposicions del cicle anual de la Casa de Cultura.
 
La Diputació de Girona, dins del marc del Congrés, ha editat a la Revista de Girona un dossier titulat La veu dels arxius ¿traduït a quatre idiomes¿, que serà repartit entre tots els participants a l’esdeveniment. El dossier compta amb set articles que mostren una visió dels arxius des d’altres disciplines, com la literatura, el periodisme o la filosofia.