Notícies

La Diputació de Girona es mostra oberta a millorar el finançament dels consells comarcals

Foto : Foto: Di

La Diputació de Girona té previst explorar noves vies d’ajuda al finançament dels consells comarcals, amb el corresponent vistiplau de la Generalitat, i, paral·lelament estudiar fórmules per traspassar directament als ens supralocals tasques que actualment fa la Diputació de manera externalitzada. Aquestes són les dues principals conclusions a les quals van arribar a la trobada d’ahir dijous a la tarda representants de la Diputació de Girona i dels vuit consells comarcals gironins. En representació de la Diputació hi eren presents el president, Joan Giraut, i els vicepresidents Miquel Noguer i Xavier Soy. I en representació dels consells, els vuit presidents: Ramon Moliner, de la Cerdanya; Miquel Rovira, del Ripollès; Xavier Sanllehí, de l’Alt Empordà, Jordi Xargay, del Pla de l’Estany; Jaume Busquets, del Gironès; Joan Espona, de la Garrotxa; Joan Català, del Baix Empordà, i Salvador Balliu, de la Selva.

Aquest estiu, la Junta de Govern de la Diputació ja va acordar destinar 3,4 milions d’euros als 8 consells comarcals per tal que puguin invertir en assistència jurídica, administrativa, econòmica i tècnica als municipis, així com fer actuacions en matèria de salut pública (com ara recollida d’animals domèstics, fonts d’aigua naturals, etc), acció social, promoció econòmica i transport escolar. L’ajut es va concretar en 481.977 € al Consell Comarcal de la Garrotxa; 225.776 €, al de la Cerdanya; 382.892, al del Baix Empordà; 470.797, al del Gironès; 280.292, al del Pla de l’Estany; 288.596, al del Ripollès, 676.819, al de l’Alt Empordà, i 580.121, al de la Selva.

Ara fa un any, durant una trobada a Ripoll, la Diputació i els consells comarcals gironins es van manifestar a favor de mantenir els consells com a administració supralocal més propera als ciutadans. Aquesta va ser la principal conclusió dels ens gironins en tractar el tema dels possibles canvis de les lleis estatal i catalana sobre l’Administració local. Al mateix temps, i per la mateixa causa legislativa, els representants dels ens públics van deixat palès que són partidaris que a l'hora de tirar endavant les agrupacions de serveis públics es tinguessin en compte les especificitats territorials i municipals. El president de la Diputació, Joan Giraut, i els presidents comarcals presents, es van mostrar partidaris que fossin els mateixos ajuntaments els que valoressin la possible idoneïtat d'agrupar serveis públics o bé de mantenir-se de manera independent. "És l'opció més eficient", va manifestar Joan Giraut.

Notícies relacionades

Contacte

Oficina de Difusió

comunicacio@ddgi.cat