Notícies

Girona celebra els deu anys del “Voluntariat per la llengua” a la ciutat

Foto : Girona celebra els deu anys del “Voluntariat per la llengua” a la ciutat

El passat dijous 14 va tenir lloc la festa de celebració dels deu anys del “Voluntariat per la llengua” a Girona, i hi van assistir unes cent deu persones. L’acte, conduït per l’actriu gironina Cristina Cervià, es va celebrar al saló de descans del Teatre Municipal, i va comptar amb la presència de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el president del Consell de Centre del Centre de Normalització de Girona i diputat de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona, Antoni Solà; el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, Antoni Baulida, i la coordinadora del “Voluntariat per la llengua” del Consorci per a la Normalització Lingüística, Anna Gallego.

Tots varen destacar la tasca d’integració i cohesió social que du a terme el programa a la ciutat i, sobretot, van voler dedicar unes paraules d’agraïment als voluntaris i aprenents que, al llarg d’aquests deu anys, han participat en el programa i han dedicat una hora a la setmana a quedar i conversar.

Precisament, aquests varen ser els protagonistes principals de la vetllada. Thérence Diatta, aprenent del Senegal, va parlar en nom dels més de mil aprenents registrats, i va voler agrair la dedicació i la paciència dels voluntaris. A més, va destacar que “Girona és un molt bon lloc per aprendre el català, ja que gairebé tothom el parla”. D’altra banda, la voluntària Maria Perpinyà, com a portaveu dels més de sis-cents voluntaris que han seguit el programa en aquesta dècada, es va referir a les ganes d’aprendre i d’integrar-se dels aprenents i, des d’un punt de vista personal, va remarcar que “la tasca dels voluntaris i els aprenents és discreta, però molt important”.

Tot seguit es va projectar un vídeo de reconeixement a totes les parelles lingüístiques i es varen lliurar diplomes commemoratius a deu persones en representació de tots els voluntaris, els aprenents, les entitats, els establiments, els punts de trobada i els organismes que estan involucrats en el “Voluntariat per la llengua”.

Per tancar l’acte, el públic va poder gaudir de l’actuació de la coral Àkan, que va arrencar forts aplaudiments. La seva participació va ser especialment sentida, ja que alguns membres de la coral són o han estat aprenents del “Voluntariat per la llengua”.

El programa “Voluntariat per la llengua”, impulsat pel Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, es va posar en marxa l’any 2003 a Cornellà de Llobregat i es va anar estenent per tot el territori. Les mil cinc-centes parelles lingüístiques que s’han format a Girona han contribuït a millorar i fomentar l’ús del català entre la població gironina.