Notícies

Presentació del balanç del primer any de legislatura

Foto : Foto: Martí Artalejo

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, acompanyat dels tres vicepresidents de la institució, Miquel Noguer, Fermí Santamaria i Albert Piñeira, ha presentat avui el balanç del primer any de l’actual mandat. L’acte ha comptat amb l’assistència de diputats de tots els grups polítics presents a la Diputació. 

Pere Vila ha explicat les principals línies d’actuació de cada una de les àrees de la Diputació, així com del seus organismes autònoms i ens associats. Ha destacat especialment els punts següents:

16,9 milions més per donar suport als ajuntaments i consells comarcals 

L’ens supramunicipal destina aquest 2016 a ajuntaments i consells comarcals 16,9 milions més que l’any passat. Aquest augment s’explica principalment per un increment d’1,3 milions d’euros del Fons de Cooperació i de 500.000 € de l’aportació als consells comarcals. A més, enguany s’ha aprovat un pla d’assistència financera que destinarà 15,1 milions d’euros a liquidar les necessitats financeres d’ajuntaments i consells comarcals derivades d’imports pendents de pagament a compte de la Generalitat de Catalunya (amb l’obligació, d’aquesta última, de retornar-ho). D’altra banda, la Diputació també destinarà 4,1 milions d’euros  al PUOSC per a les anualitats 2016-2017.


Compromís amb la transparència i el bon govern

El compromís de la Diputació amb la transparència i el bon govern ha pres forma amb la creació de l’Oficina de Transparència, un servei estable de coordinació i suport organitzatiu en matèria de transparència als ens locals de Girona. D’altra banda, l’ONG Transparència Internacional ha atorgat a la Diputació de Girona una puntuació de 92,5 sobre 100 en matèria de transparència.

Pere Vila també ha remarcat que s’ha fet una enquesta als treballadors de la Diputació i dels organismes que en depenen per conèixer el seu grau de satisfacció i el coneixement que tenen de la institució. 

 

Disminució del percentatge de subvencions d’atorgament directe

El percentatge de subvencions d’atorgament directe respecte del total de subvencions ha passat del 70 % al 3 0%.

 

Administració electrònica

La Diputació aposta fermament per l’administració electrònica i dóna suport als ajuntaments perquè puguin portar a terme correctament les seves tasques en l’àmbit de l’administració electrònica.

 

El valor de la proximitat: “cogovernança”

Enguany han estat 169 els ens locals atesos (ajuntaments i consells comarcals) entre visites al territori i reunions de despatx. Aquesta xifra equival al 75 % del total d’ajuntaments gironins. Així mateix, properament es farà una enquesta als ajuntaments amb l’objectiu de conèixer la percepció que tenen de la Diputació i poder oferir-los un servei millor.

 

Pla estratègic

A finals d’any, l’equip de govern presentarà un pla estratègic que recollirà la tasca feta fins ara i s’explicaran els objectius que es volen assolir en el futur.

 

Projecte Casa de Cultura

La proposta de reforma integral de la Casa de Cultura es preveu que es presenti a finals d’aquest any amb la voluntat de començar a aplicar-la a partir del 2017.

 

Gestió proactiva i de consens

S’ha destacat que el 86 % dels acords es prenen per unanimitat o amb l’abstenció d’un sol grup polític i el 90 % s’aproven amb el vot contrari d’un sol grup.

 

Organismes autònoms

Durant la presentació també s’ha fet balanç de la tasca duta a terme pels organismes autònoms i ens dependents de la Diputació, com ara Dipsalut, Xaloc, Conservatori de Música Isaac Albéniz, Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Semega, Casa de Cultura i Consorci Vies Verdes. 

Pel que fa a Dipsalut, enguany s’ha destinat el doble del pressupost anterior al Programa Salut i Crisi, el qual té l'objectiu de disminuir els efectes negatius de la situació econòmica actual en la salut dels ciutadans de les comarques gironines. En l'àmbit del turisme, s’ha posat de relleu les 600 actuacions i accions promocionals que el Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha dut a terme darrerament. Pel que fa a XALOC, s’ha ampliat de 4 a 10 els secretaris/interventors per atendre les necessitats d’aquells ajuntaments que no tenen aquest servei. Pel que fa al Conservatori de Música Isaac Albéniz, té 531 alumnes matriculats, xifra que demostra l’evolució positiva d’alumnes inscrits any rere any, des del curs 2010-2011. En referència al Consorci de les Vies Verdes, s’ha assenyalat que ja arriba als 200 km continuats. I, quant a Semega, s’ha explicat que ha arribat a 3.650 animals qualificats.