Notícies

Dipsalut lliura els desfibril·ladors mòbils als municipis gironins

Foto : Dipsalut lliura els desfibril·ladors mòbils als municipis gironins

Dipsalut ha lliurat 112 desfibril·ladors (DEA) mòbils a membres d’equips de protecció civil, policies locals, vigilants municipals i altres representants de 53 ajuntaments gironins. Podien sol·licitar DEA mòbils els ajuntaments de la demarcació de més de 1.500 habitants amb serveis de primera intervenció i, segons el nombre d’habitants, aquests municipis podien demanar d’un a deu desfibril·ladors.


Els DEA mòbils, o portables, aniran dins els vehicles d’aquests serveis de primera resposta. L’objectiu és facilitar una intervenció ràpida en cas de mort sobtada cardíaca per tal de reduir la mortalitat per aquesta causa.


El lliurament dels DEA mòbils s’ha fet en el marc d’un acte celebrat a l’Auditori Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. El president de Dipsalut, Josep Marigó, ha lliurat els DEA juntament amb un vídeo tutorial en què es mostra pas a pas com cal actuar en cas d’aturada cardíaca i com s’ha d’utilitzar l’aparell. Aquest recurs també es troba disponible al web de Dipsalut i al del programa “Girona, territori cardioprotegit” (www.gironaterritoricardioprotegit.cat). També es dona a totes les persones que participen en els cursos de formació oferts per Dipsalut.

 

Els cursos de formació en l’ús dels desfibril·ladors implantats per l’organisme s’estan oferint des del passat sis de juny a diversos punts de la demarcació. Aquetes primeres sessions van dirigides als professionals d’emergències que duran DEA mòbils dins els seus vehicles i a treballadors municipals de les primeres poblacions que disposaran de DEA fixos. La formació és gratuïta i permet obtenir la Certificació del Consell Català de Ressuscitació i el carnet d’oficial d’usuari format en l’ús del desfibril·lador automàtic expedit per l’Institut d’Estudis de la Salut.

 

El president de Dipsalut, Josep Marigó, ha explicat que “Girona, territori cardioprotegit” és un projecte únic a Europa, i ha destacat que amb aquesta iniciativa “acostem als ciutadans la porta dels serveis d’emergències i els impliquem en la tasca de donar oportunitats de vida”.

 

A més dels DEA portables, el programa “Girona, territori cardioprotegit” suposa la implantació d’una xarxa de 500 aparells fixos situats a l’exterior dins de columnes ubicades en espais públics de concurrència o en façanes d’equipaments on s’hi practiquen activitats considerades de risc. Aquestes columnes estan connectades al 112. D’aquesta manera, de seguida que algú agafa l’aparell, s’activa el Sistema d’Emergències Mèdiques per tal que enviï immediatament una ambulància al lloc dels fets. Els DEA fixos s’implanten a 214 municipis de la demarcació. Els primers ja s’han instal·lat a les poblacions de Bescanó, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Cornellà del Terri, la Vall d’en Bas, Sant Pau de Segúries, Vilallonga de Ter, Besalú, Espinelves, Garrigàs, Sant Miquel de Fluvià, Jafre, Palau-sator, Bolvir i Guils de Cerdanya.

 

Dipsalut també compta amb desfibril·ladors lliures que cedirà temporalment a ajuntaments o entitats en funció de necessitats puntuals o de temporada.

 

En total, l’organisme desplega una xarxa d’aproximadament 650 desfibril·ladors d’ús públic. Es tracta d’aparells automàtics, molt senzills d’utilitzar i que, a més, compten amb una locució que va indicant a l’usuari què cal fer en cada moment. No suposen cap risc ja que monitoritzen en tot moment el pacient i només donen la descàrrega elèctrica en cas que sigui necessària. Amb la implantació d’aquests aparells arreu de la demarcació, Dipsalut vol facilitar la ràpida intervenció davant casos d’aturada cardíaca.

 

A Catalunya, cada any moren entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada cardíaca. Moltes d’elles haurien sobreviscut s’hi hagués intervingut a temps amb un desfibril·lador. Per això, es preveu que amb aquesta iniciativa es pugui passar d’un 2 % de persones que sobreviuen a una mort sobtada cardíaca a un 20 %.

 

Després de l’acte de lliurament dels desfibril·ladors mòbils, cap a les 19 h, s’ha celebrat la preestrena del documental Xoc vital, un audiovisual realitzat per Televisió de Catalunya que recull diferents iniciatives europees a favor de la implantació de desfibril·ladors. Entre aquestes iniciatives destaca el programa “Girona, territori cardioprotegit” de Dipsalut. El documental s’emet avui dimecres 22 de juny, a les 23.40 h a TV3 (dins el programa Sense ficció).