Notícies

L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona recuperen prats de dall al Parc Natural del Montseny

Foto : L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona recuperen prats de dall al Parc Natural de

El passat mes de juny varen finalitzar els treballs de recuperació de prats de dall al Montseny Gironí, els quals han suposat la recuperació d’un total de 3,07 ha, repartides entre els municipis d’Arbúcies i Breda.

Els prats de dall són comunitats seminaturals de notable diversitat i interès biològic, tant pel que fa a la flora present com a la fauna que se li associa. En aquest sentit, els prats de dall del Montseny, de terra baixa i de la muntanya mitjana (Arrhenatherion) estan catalogats com a hàbitats d’interès comunitari per la Directiva Hàbitats (92/62/CE), i presenten una prioritat d’intervenció màxima.

Amb tot, es feia necessària una gestió global i planificada dels prats de dall que en garantís el manteniment i la productivitat, així com la conservació i la millora de la biodiversitat al llarg dels anys, ja que són comunitats dependents de la intervenció humana.

Fruit del valor i la fragilitat d’aquestes comunitats, des del Parc Natural del Montseny s’han iniciat actuacions per a la localització, seguiment i recuperació de diversos prats de dall del massís, ja que en les darreres dècades presenten una recessió molt marcada, en bona part com a conseqüència de l’abandó de l’activitat agrícola, ramadera i forestal.

Un compromís social i mediambiental

El Conveni de col•laboració establert entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” ha permès realitzar treballs d’obertura de prats de dall antics que havien estat envaïts per falgueres i vegetació arbustiva. D’aquesta manera s’han pogut recuperar aquest espais de gran valor natural. A més, tres persones de la Fundació Acció Baix Montseny van executar els treballs, que van consistir en esbrossades manuals i mecàniques, en talar arbres, eliminar soques i triturar les restes vegetals, amb el qual s’ha facilitat l’accés al món laboral de persones en risc d’exclusió.