Notícies

Lliurament dels sisens Premis Carles Rahola de Comunicació Local

Foto : Lliurament dels sisens Premis Carles Rahola de Comunicació Local

Nervis, sorpreses i molta emoció en l’acte de lliurament de la sisena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. A diferència d’altres anys, el nom dels guanyadors no s’havia avançat, i això ha fet que l’expectació hagi estat màxima aquest vespre a l’Auditori de Girona.

Millor informació digital

El primer premi de la nit, a la millor informació digital, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Marc Serena i Edu Bayer, per www.microcatalunya.cat. El jurat va pronunciar-se unànimement a favor d’aquest projecte perquè reivindica «la presència dels pobles petits de Catalunya amb un format jove, avançat i dinàmic que, a més, incorpora micromecenatge i pinzellades de comerç electrònic».

El guardó l’ha lliurat Enrique San Juan, expert en xarxes socials i membre del jurat.

Els altres finalistes en aquesta categoria han estat Björn Göttlicher, David Aparicio, Pol Vancells i Helene Kofler, per www.puntdefocus.com, i Josep Maria Frigola Serra i Josep Maria Frigola Sèculi, per www.ventdelnord.tv.

Millor projecte sobre comunicació periodística

El premi al millor projecte sobre comunicació periodística, dotat amb 2.000 euros, ha estat per a Samuel Colomer i Mercè Sibina, per «Temporada Alta: l’èxit de l’efímer». El jurat, que va ser unànime en la decisió, n’ha valorat «la qualitat dels materials recollits durant tota la història del Temporada Alta; l’impacte, la influència i la possibilitat que té el projecte de mostrar al món la potencialitat del Festival a escala social, econòmica i cultural, i, a la vegada, perquè serveix com a estímul per promoure les arts escèniques». El president del Consell d’Administració de Gironina de Llibres i Papers, i president també del jurat, Guillem Terribas, ha entregat el premi.

L’altre projecte finalista que optava als premis era «#Tossudament, “Converses sobre el procés”», de Joan Castro i Jordi Ribot (Iconna Comunicació).

Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio

El lliurament del premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, dotat amb 1.000 euros, ha estat un dels moments més curiosos de l’acte, atès que el guanyador ha estat el conductor de la gala, el periodista Màxim Castillo.

El jurat ha valorat per unanimitat que La carpeta de la SER - Ràdio Girona es mereix el premi per «la concreció, la informació, l’agilitat i el dinamisme de les històries culturals que explica».

L’encarregada de lliurar el premi a un sorprès i eufòric Màxim Castillo ha estat la vicerectora de Desenvolupament Normatiu, Governança i Comunicació de la UdG, Gemma Geis.

Els altres finalistes han estat Martí Masó i Josep Juscafresa, pel programa dedicat als esports minoritaris Sense pilotes, de Ràdio Banyoles, i Hugo Garcia i Marga Faixó, pel reportatge Bulli Foundation, sí o no?, de Ràdio Cap de Creus.

Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Vicenç Asensio, director i guionista de La Jonquera: 20 anys sense frontera, produït per Visual 13 i emès al Sense ficció de TV3. El jurat n’ha destacat «la manera com aborda alhora la singularitat i la complexitat de la realitat del dia a dia de la Jonquera amb un format àgil, dinàmic i modern». La regidora d’Educació i Esports de l’Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, ha entregat aquest guardó.

Els altres treballs finalistes en aquesta categoria han estat el reportatge RCR Arquitectes, des d’Olot a tot el món, emès al programa Tinc una idea, de La2 de TVE, dirigit per Miquel Peralta, i l’informatiu Al dia, comarques de Girona, de la Xarxa Televisions de Girona, que s’emet simultàniament a TV Ripollès, Olot TV, TV Costa Brava i TV Girona, amb Jordi Martí, Albert Brosa, Manel Rius i Àlex Martí com a responsables.

Millor treball informatiu o divulgatiu en premsa

El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a Josep M. Dacosta i Joan Manel Soldevilla, pel recull de reportatges The Secret Life of Figueres, publicat al Setmanari de l’Alt Empordà. El jurat ha destacat «la seva originalitat i creativitat, i la presentació gràfica i fotogràfica», alhora que ha valorat el «periodisme de proximitat amb valor literari que, a la vegada,  fa  descobrir aspectes inèdits i fa estimar la ciutat de Figueres». Els guanyadors han rebut el premi a mans del president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura.

Els altres finalistes d’aquesta categoria han estat Tura Soler, per Radiografia a la seguretat, publicat a la Revista de Girona, i Alfons Petit, per un recull de tres reportatges (L’Erasmus dels savis gironins, Les vacances agredolces de Suárez a Begur i Les dues vides de Ramona Albareda) que s’han pogut llegir al Dominical del Diari de Girona.

El jurat també ha volgut fer una menció especial al número 5 de la revista El procés, dirigida i coordinada per Joaquim Armengol, pel «treball rigorós, la qualitat artística i l’ambició cultural d’aquesta publicació».

Millor fotografia publicada

El darrer premi de la nit ha estat per a la millor fotografia publicada, dotat amb 1.000 euros, i l’ha guanyat Pere Duran per la sèrie de fotografies «Pujol, caçat», publicada a El País. El jurat n’ha valorat «la perseverança, la qualitat fotogràfica, i l’actualitat del personatge». El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha entregat el premi.

Els altres finalistes en aquesta categoria han estat Jordi Ribot, per la fotografia Inundació a les vies del tren, publicada a El Punt Avui, i Carles Palacio, per la fotografia Festes de Sant Narcís, publicada al Nació Digital i a Girona.Info.

El premi a la millor iniciativa de comunicació institucional ha quedat desert.

A la gala, hi han assistit la majoria dels finalistes i molts dels participants als premis, així com una extensa representació del món periodístic i cultural gironí. L’acte també ha comptat amb l’actuació del quartet barbershop The Hanfris Quartet.

L’acte s’ha iniciat amb la benvinguda del president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, que en un breu parlament ha fet una defensa del periodisme «com un dret fonamental dels temps que vivim», i ha destacat que la feina dels periodistes «és un dels valors indispensables en la defensa de la democràcia».

També ha intervingut el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, que ha celebrat que el Premis «no només es consoliden amb aquesta sisena edició, sinó que són capaços d’obrir nous horitzons, encaixant la Setmana dels Rahola a la Universitat de Girona i fent participar l’Ajuntament amb la convocatòria de la Beca dels Premis Carles Rahola». Giraut ha remarcat que els periodistes, com a màxima expressió de la llibertat d’expressió i informació, són el pal de paller de la democràcia, i s’ha referit a la gran responsabilitat que tenen de comunicar una realitat complexa i polièdrica.

En total, enguany s’han presentat als premis 83 treballs, que han estat valorats per un jurat format per Mita Casacuberta, coordinadora de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona; Kim Manresa, fotoperiodista; Agnès Marquès, periodista; Enrique San Juan, expert en xarxes socials, mitjans socials (social media) i màrqueting en línia; Guillem Terribas, president del Consell d’Administració de Gironina de Llibres i Papers; Joan Ventura, president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Albert Vilar, cap de l’Oficina de Comunicació de la Diputació de Girona, i Jordi López, tècnic de Comunicació de la Diputació de Girona, com a secretari.

Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es van crear el 2009 amb l’objectiu de reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Des de la seva primera edició van tenir una gran acollida, i s’han instituït com un dels principals guardons gironins en l’àmbit de la comunicació.