El món local debat sobre les problemàtiques de l’ocupació irregular d’habitatges

Fotògraf: Eddy Kelele

20/03/2017. El Col·legi d’Advocats de Girona ha acollit aquest matí l’obertura de les jornades “Les polítiques relacionades amb la problemàtica de l’ocupació irregular”, organitzades per la Diputació de Girona i el Col·legi d’Advocats de Girona amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. A les jornades, que han estat inaugurades pel vicepresident i diputat d’Habitatge de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i el degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles Mac-Cragh, hi han assistit més d’una vuitantena de persones.

Durant la jornada d’avui s’ha fet palès que actualment, com a conseqüència de la crisi econòmica, moltes persones es troben amb dificultats per pagar l’habitatge i moltes famílies busquen una solució habitacional alternativa, el qual es tradueix en el fenomen de les ocupacions irregulars. Els ajuntaments són els primers en detectar i haver d’afrontar la problemàtica de les ocupacions irregulars i, per aquest motiu, la Diputació de Girona vol ajudar-los a planificar de la millor manera l’actuació davant d’aquest fenomen i a cercar possibles respostes per a les persones afectades dins del marc legislatiu actual. Demà es clouran les jornades amb una taula d’alcaldes en què es debatran tant qüestions relatives a la gestió com als instruments i les eines que els ajuntaments i els consells comarcals poden desenvolupar per afrontar la problemàtica de l’ocupació irregular d’habitatges.

Les jornades també volen donar a conèixer de quines eines disposen els ajuntaments i els consells comarcals per fer front a actuacions que fins ara no preveien i per a les quals no tenien recursos ni eines jurídiques, tenint en compte que han de donar resposta, d’una banda a les persones que pateixen la falta d’habitatges i, d’una altra, a les persones que es troben el seu habitatges ocupat.

Durant la seva intervenció, Fermí Santamaria ha destacat que “des de la Diputació de Girona es vol donar ajuda a les entitats locals. Estem parlant d’una problemàtica que hem d’abordar tan aviat com puguem per saber com s’ha d’actuar des dels ajuntaments i des dels serveis d’habitatge, que són els primers en detectar-los i haver d’aportar-hi solucions. És prioritari afrontar el problema per tal d’establir els mecanismes d’ajuda més adequats”. A més, Fermí Santamaria ha explicat que “A la Diputació hem començat a redactar un document que recollirà les actuacions que es poden escometre des del món local per abordar aquesta problemàtica, com per exemple, diferenciar els diferents tipus d’ocupacions irregulars. Aquest document, que el presentarem en aquestes jornades, vol ser col•laboratiu; això vol dir, que s’anirà enriquint gràcies a les aportacions de diferents tècnics municipals, els quals ja hi estan treballant per raó de les ocupacions que es donen als seus municipis. El document també compta amb la col•laboració de la Generalitat de Catalunya, dels mediadors del Servei d’Intermediació en l’Àmbit de l’Habitatge del Consell Comarcal de la Selva, el Col•legi d’Advocats i la Fundació SerGi, que és present en alguns municipis gironins”.

Durant els dos dies que duren les jornades està previst que hi participin importants professionals que analitzaran el tema de l’habitatge, com ara Pablo Feu, advocat que col•labora amb administracions locals; Olga López i Eduard Colomé, mediadors del Servei d’Intermediació en l’Àmbit de l’Habitatge del Consell Comarcal de la Selva, o Jaume Saura, adjunt general al Síndic de Greuges, entre d’altres.

Portal de Transparència de DDGI
Cercador
BOP Butlletí Oficial de la Província Factura electrònica Operacions pressupostàries Tràmits en línia
  • Utilitats
  • Imprimir Imprimir
  • Enviar Enviar
Programes pedagógics
Girona Excellent
beebergi
xifra
Enerinvest
exposicions
Fons d'Art
Web Llibre d'estils
Formació en xarxa
SITMUN
Revista Milfulls
Diagnosi estratègica i potencial de desenvolupament del sistema d'innovació de la demarcació de Girona
Projectes Europeus
nedaescola
Revista de Girona
vetaqui
actual
feina en xarxa
fons cooperació econòmica i cultural
Pressupost
vivers empresa
INSPAI
afcap
Arxiu General
pacte alcaldes
programes europeus
publicacions
Dipsalut xaloc Conservatori Girona Semega Casa de Cultura Vies Verdes cilma ccb El Canal Sumar Consorci de les gavarres
REGISTRE GENERAL D'ENTRADA Pujada de Sant Martí, 4-5. 17004. Girona · T 972185000
I SORTIDA DE DOCUMENTS Horari: De dilluns a divendres de 8.30 a 14 h. NIF:P1700000A