Notícies

La Diputació de Girona, present a la Biennal de Seguretat Jurídica i Democràcia a Buenos Aires

Foto : El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, realitzant la ponència al II Congrés Biennal

El president de la Diputació de Girona ha participat en el II Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Llatinoamèrica aquest dimarts a Buenos Aires, Argentina.

Al Congrés, coorganitzat per la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona hi han assistit també el ministre de Justícia i Drets Humans de la Nació Argentina, Germán Garavano; el president del Foro de Estudios sobre la  Administración de Justicia (FORES), Diego Bunge, i el director de la Càtedra de Cultura Jurídica de la UdG, Jordi Ferrer. La conferència inaugural ha anat a càrrec de Jorge Malem, professor de la Universitat Pompeu Fabra.

 

Antecedents

L'any 2013, es va celebrar a Girona el I Congrés sobre “Seguridad Jurídica y Democracia en Iberoamérica”. L'esdeveniment va tenir una repercussió molt significativa, especialment en l'àmbit llatinoamericà, de manera que els organitzadors van decidir continuar el projecte de manera que les edicions parells del congrés es realitzin en la ciutat de Girona i les edicions imparells, en diferents ciutats llatinoamericanes. Per a aquesta II edició del Congrés s'ha escollit la ciutat de Buenos Aires.

El II Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica ha estat dedicat al tema «la seguretat jurídica, la pobresa i la corrupció», i està organitzat per FORES (Foro de Estudios sobre la Administración de Justicia) i la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona. A més, ha estat declarat d'Interès Nacional per la Presidència de la Nació de la República Argentina.

Aquest esdeveniment pretén ser un punt de trobada de juristes iberoamericans, per tal d'enfortir les nostres institucions i millorar la protecció dels drets dels ciutadans. El tema escollit per a aquest segon Congrés reuneix una sèrie de qüestions de màxima importància per a la realitat de l'Amèrica Llatina. A  Amèrica Llatina la pobresa i la indigència han disminuït els darrers anys, però encara queden milions de persones vivint per sota el llindar de la pobresa; a la Península ibèrica, per la seva part, han aparegut noves manifestacions de pobresa amb la crisi econòmica i les noves onades d'immigració. En ambdós marges de l'Oceà Atlàntic els problemes de corrupció són cada vegada més preocupants. Com és sabut, la relació entre corrupció i pobresa ha estat establerta en estudis de diverses disciplines: els països més corruptes són al seu torn els més pobres, i està provat que la corrupció aprofundeix les causes que generen pobresa de diverses formes, tals com la creació d'ineficiències en serveis públics bàsics com l'educació, la salut o el transport. D'altra banda, l'anomenada petita corrupció afecta especialment i de manera directa la població més pobra, que es veu sotmesa a peticions de suborn per accedir a drets o fer ús de serveis.

També s’ha treballat el concepte seguretat jurídica, d'acord amb la concepció que es comparteix en aquesta iniciativa, un concepte que va més enllà de l'estat de dret i exigeix no només que les autoritats accionin les normes jurídiques sinó que els legisladors i altres participants en el procés legislatiu facin els màxims esforços perquè les normes siguin eficaces i efectives. Així doncs, una millora en els nivells de seguretat jurídica necessàriament impactarà positivament en el descens de la corrupció i dels nivells de pobresa i indigència.

 

Ponència del president Pere Vila en el II Congrés Biennal de Seguretat Jurídica i Democràcia: 

https://youtu.be/KDswk883ouk

 

 

Visita institucional al Casal de Catalunya de Buenos Aires

El president ha assistit, també aquest dimarts, a la seu del Casal de Catalunya de Buenos Aires, on ha estat rebut per José Antonio Meléndez, president del Casal, i per representants de la comissió directiva del Casal i la comissió directiva del Montepio de Montserrat. 

Pere Vila ha mantingut una reunió de treball i ha estat entrevistat a l’espai de difusió CasalTV per Josep Puig Bóo, expresident del Casal.

El Casal de Catalunya de Buenos Aires va néixer l’any 1886 amb l’objectiu d’acollir aquelles persones vingudes de Catalunya, per ajudar-les a integrar-se a la nova societat on acabaven d’arribar.