Notícies

Presentació d'una nova guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» que explica el paper del delme a Girona

Foto : Presentació d'una nova guia dels «Quaderns de la Revista de Girona» que explica el paper del delme

Ahir al vespre, a la sala Sant Joan de Lladó, va tenir lloc la presentació d'una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» que edita la Diputació juntament amb l'Obra Social “la Caixa”.

Al llarg de tots els números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

La guia, escrita per Elvis Mallorquí, aprofundeix en el paper del delme a les terres de Girona, on va existir entre el 887 i el 1837, gairebé durant mil anys.

La presentació va anar a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de Miquel Pascual, director de l'Àrea de Negoci de CaixaBank a l'Empordà; de l'alcalde de Lladó, Joaquim Tremoleda, de Joaquim Maria Puigvert, professor titular d'història contemporània de la Universitat de Girona, i de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció.

El llibre. Durant gairebé mil anys, des del segle IX al XIX, el delme va condicionar la vida de la major part de la població catalana i europea. Una desena part de la collita dels camps, dels productes ramaders, de la pesca, de l'artesania, dels molins i del que es venia al mercat havia de ser donada per al sosteniment de les esglésies i dels seus clergues. En realitat el delme es repartia entre molts senyors laics i eclesiàstics i, en certa mesura, va servir per aixecar castells, cases fortes, monestirs i la catedral de Girona, primer la romànica i després la gòtica. Els bisbes de Girona, a partir del segle XIII, es van convertir en els senyors eminents dels titulars laics de porcions del delme i, per tal de cobrar taxes de mutació a cada traspàs, van generar un munt de documentació que va ser recollida en el Llibre verd dels anys 1362-1371. A partir d'aquest moment i fins la seva abolició, entre el 1837 i el 1845, el delme va ser un dels pilars de l'economia i de l'estructura social de l'Antic Règim.

Elvis Mallorquí (Riudellots de la Selva, 1971) és historiador i professor de música a l'ensenyament secundari. Es va doctorar en història el 2007 a la Universitat de Girona amb la tesi Parròquia i societat rural al bisbat de Girona, segle XIII i XIV i també ha escrit El llibre verd del bisbe de Girona (1362-1471), un treball sobre el delme i l'estructura feudal de la diòcesi de Girona, que és el fonament del present llibre.