Notícies

El FITAG als Municipis consolida la seva edició més internacional

Un dels objectius més perseguits per la direcció artística del FITAG és que aquest esdeveniment cultural organitzat per la Diputació de Girona no es quedi només en un important aparador de propostes de teatre amateur català, estatal i internacional, sinó que també sigui un motor de creativitat. Al mateix temps es vol que dinamitzi i realci el teatre no professional que es fa arreu de les comarques gironines. És precisament per aquests motius que l’any 2010 va néixer un dels projectes avui dia més consolidats: el FITAG als Municipis, al qual van començar participant quatre municipis i en aquesta última edició n’han participat dotze.

L’activitat de FITAG als Municipis, que no seria possible sense un grup local que hi participa, l’ajuntament que la patrocina i el FITAG i la Diputació que la proposen, està pensada com una jornada de convivència que, mitjançant el teatre, la gastronomia i la cultura, combina la promoció turística amb l’intercanvi cultural. Aquest projecte permet que companyies locals de diferents municipis mantinguin una experiència amb la companyia internacional que els visita. «Enviem grups internacionals a pobles petits perquè aquests tinguin la possibilitat de programar teatre internacional. Aconseguim crear un dia de convivència en què la companyia local els rep i els porta a passejar, a dinar... abans que la companyia convidada actuï al municipi al vespre. La idea de comunió entre grup local i grup internacional sorgeix amb l’objectiu de crear un vincle que els permeti mantenir un intercanvi cultural», explica Martí Peraferrer, director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona.

A banda de ser un dia de convivència, també és una activitat que permet la promoció turística dels municipis participants, ja que aquests entren dins les xarxes socials del Festival i, per tant, a través la pàgina web del FITAG, els grups internacionals s’interessen per les viles abans d’anar-hi. A l’edició d’enguany, hi han participat Figueres, que va preestrenar la coproducció internacional de Hamlet; Sant Gregori i Vidreres, que van acollir la companyia de Madrid La Luciernaga - ONCE; Puigcerdà, que va acollir La Florianópolis, de Brasil; Palamós, que va conviure tot un dia amb la Splah - Drama School, de Kiev (Ucraïna); la Jonquera, que va rebre la de El Bachin Teatro, de Buenos Aires (Argentina); Sant Pere Pescador, Besalú i Llançà, la companyia Complexus, de Navarra; Salt, a la Théâtre La Rénédrame, de Dakar (Senegal); Lloret de Mar, a la companyia Galgal Theatre, i finalment Maçanet de la Selva, la Teatr Krzywa Scena de Stargard (Polònia).