Notícies

38 productes gironins lluiran el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent 2016-2017 de la Diputació de Girona

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele.

La Diputació ha fet pública avui la llista Girona Excel·lent 2016–2017, que inclou 38 productes de 25 empreses diferents que lluiran el segell del Girona Excel·lent, des d’ara fins al mes d’agost de 2018. Aquest segell distingeix la qualitat agroalimentària gironina.


Aquest juliol el jurat va fer vuit tastos a cegues, de 159 mostres presentades, un per a cada família de productes que estableix el Girona Excel·lent: anxoves, arròs, begudes locals, conserves de fruita i almívars, foie gras, olis, vins i lactis.


De tots els productes seleccionats, 4 tindran el segell permanentment: la poma Royal Gala, de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona; les varietats de fesols de gra petit i setsetmanera de la Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau; la galeta Organic Teules, de Trias Galetes – Biscuits SA, de Santa Coloma de Farners, i els ametllats (galeta d’ametlla), de Galetes Camprodon SA, de Camprodon. Tots els tastos s’han realitzat amb 8 jurats específics, formats per cinc professionals de la gastronomia cada un, i han tingut la potestat d’escollir productes singulars en aquells casos en què han considerat la idoneïtat de la selecció. Aquests productes són els que destaquen per  les seves característiques excel·lents, diferenciades i úniques, i no poden presentar-se a cap de les categories establertes pel Girona Excel·lent.


A l’acte hi han assistit Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Josep Antoni Frias, diputat de Promoció Econòmica de la Diputació, i Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona. Pere Vila ha destacat que «la Diputació és una col·laboradora dels productors i restauradors de la demarcació, i amb el segell Girona Excel·lent pretén cercar l’excel·lència en els diferents productes agroalimentaris de les nostres comarques, amb la finalitat de donar-los suport i posar en relleu la gran qualitat de la tradició i de la innovació del sector agroalimentari gironí». Una afirmació compartida pel diputat de Promoció Econòmica, que ha estat l’encarregat d’explicar les característiques formals del Girona Excel·lent. Al seu torn, Domènec Espadalé ha defensat que «el sector alimentari gironí és la locomotora econòmica de la demarcació de Girona. Valorant aquest principi esperem poder donar suport als productors i als empresaris col·laborant en la seva formació sobre les relacions empresarials en l’àmbit internacional».


Totes les empreses i tots els artesans que presenten els seus productes per obtenir el segell de qualitat Girona Excel·lent han d’acreditar que estan establerts, de manera permanent, a les comarques gironines i que tot el procés d’elaboració dels productes es fa a la demarcació.


El Butlletí Oficial de la Província de Girona ha publicat avui la llista dels productes que han estat seleccionats pel jurat, que s’ha reunit a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, a la masia del Celler de Can Roca, al Maram de l’Escala, a l’IRTA de Monells i a l’Escola d’Hostaleria de Figueres.


Segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent


El Girona Excel·lent és un projecte, nascut a la Cambra de Comerç de Girona, que s’emmarca en la idea de la Diputació de Girona de donar suport a projectes que contribueixin a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de les petites empreses o agrupacions de productors dels 221 municipis de les comarques gironines.


Un dels grans objectius del Girona Excel·lent és establir un espai de relació estable, fomentar activitats i promocions dels sectors adherits al segell, elaborar un mapa específic del sector agroalimentari del territori gironí i donar suport per a la prospecció de les necessitats de les empreses de les comarques gironines. En els propers mesos s’explicarà detalladament l’adhesió al projecte de les entitats i col·lectius representatius del sector agroalimentari gironí a través del Girona Excel·lent – Col·lectius. Gremis de flequers, carnissers o cervesers ja formen part del projecte, el qual és obert a la resta de gremis, associacions i federacions de professionals vinculats al sector agroalimentari gironí que s’hi vulguin adherir, als consells reguladors DOP/IGP de la demarcació de Girona i a altres entitats sense ànim de lucre vinculades al sector agroalimentari de les comarques gironines.


Tenint en compte l’alt nivell i el prestigi de la gastronomia gironina, cal aprofitar els productes propis del territori, la seva innovació i el seu desenvolupament per promocionar, donar valor a la marca i reforçar la identitat pròpia dels productes agroalimentaris de les comarques de Girona. Es tracta d’uns objectius que el Girona Excel·lent ha defensat i ha manifestat des de la primera convocatòria celebrada.