Notícies

Exposicions Viatgeres inaugura a la Casa de Cultura una nova mostra itinerant centrada en l’obra de l’artista Àlex Nogué

Foto : Exposicions Viatgeres inaugura a la Casa de Cultura una nova mostra itinerant centrada en l’obra de l’art

«Un tren en pot amagar un altre» és el nom amb què Àlex Nogué ha volgut batejar aquest projecte expositiu, guanyador, juntament amb «Clarianes de bosc», de Víctor Masferrer, de la darrera convocatòria del cicle Exposicions Viatgeres que organitza la Diputació de Girona.

Ara que l’exposició de Masferrer està arribant al final de la seva itinerància és el torn d’Àlex Nogué. La seva mostra comença el seu cicle itinerant a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona (on es podrà veure durant tot aquest mes de setembre) i després iniciarà un periple de tot un any per diversos municipis de les comarques gironines.

Algunes de les sales d’exposicions on es podrà veure la mostra són a Castellfollit de la Roca, Lloret de Mar, Ripoll, Blanes, Beuda, Roses, Santa Coloma de Farners, la Vall d’en Bas o Torroella de Montgrí.

«Un tren en pot amagar un altre» l’han presentat aquest matí el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el director en funcions de la Casa de Cultura, Lluís Freixas, i el mateix artista, Àlex Nogué, en un acte al qual també han assistit programadors i professionals de l’àmbit de l’art i de la cultura, familiars i amics de l’artista.

L’exposició es podrà visitar a la Casa de Cultura del 6 al 30 de setembre, de dimarts a divendres, d’11 a 20 h, i els dissabtes, d’11 a 18 h, i durant l’horari d’obertura de la sala s’oferirà als visitants un taller familiar titulat «Un artista amaga un altre artista», que servirà per descobrir i comprendre l’obra d’Àlex Nogué.

 

«Un tren en pot amagar un altre»

Àlex Nogué ha pres com a títol de la proposta per a la catorzena edició de l’Exposicions Viatgeres un rètol habitual a les estacions de tren franceses, Un train peut en cacher un autre, per explicar que una imatge pot contenir més del que veiem. Àlex Nogué experimenta sobre la manera que percebem les imatges i, en concret, amb la idea que aquestes «sempre n’amaguen d’altres». L’artista explica que «els milers d’imatges que envaeixen la vida quotidiana ens han fet desenvolupar una gran habilitat per identificar-ne ràpidament el significat immediat, però han comportat la pèrdua de la capacitat d’embadalir-nos i de reconstruir-les des de l’experiència perceptiva de cada persona».

En aquest cas, a «Un tren en pot amagar un altre» Àlex Nogué planteja aquesta reflexió a través d’un total de 90 imatges fotogràfiques, de 20,5 cm × 30,5 cm, de fragments de paisatge de la Vall d’en Bas, modificades a través de la pintura i el collage; d’un tríptic realitzat amb pintura acrílica sobre fusta, i de dues instal·lacions fetes amb fusta i llum i pensades per ser recorregudes i viscudes per qui les mira.

La instal·lació Blanc i negre és una peça que, amb un desplegament de 8 m de llarg, permet visualitzar com una imatge n’amaga una altra i com la imatge que amaga tramet la llum (la informació) a la imatge amagada. Pel que fa a la instal·lació Sense títol, que es pot visitar només demanant l’accés a la persona que té cura de l’exposició, posa l’èmfasi en la percepció individual com a nucli de la comunicació artística.

La proposta expositiva de l’artista parteix d’una de les seves principals constants, segons subratllada Maria Palau en el text d’introducció del catàleg: «Les obres de Nogué es revelen contra aquesta insubstancialitat de l’art amb un anhel molt noble: l’artista té un compromís amb la societat i ha d’oferir imatges que continguin alguna cosa que l’espectador es pugui emportar, quelcom que li obri la ment, el cor o ambdues coses alhora, un sentiment o una sensació que quedin incorporats a la seva ànima. En definitiva, imatges amb missatge que ens ajudin a entendre quin lloc ocupem al món».

L’artista convida l’espectador a apoderar-se novament de la seva mirada, a rescatar l’enigma que tenen les imatges; a redescobrir-les i a reconèixer-s’hi; a experimentar un exercici visual que el porti de nou a l’essència de l’emoció estètica.

 

L’artista

Àlex Nogué (Hostalets d’En Bas, 1953) és artista visual i catedràtic de la Universitat de Barcelona. Editor de la revista científica BRAC (Barcelona, Recerca, Art, Creació), ha publicat sis llibres sobre processos de creació, fonamentals en l’experimentació artística personal. Ha realitzat més de cinquanta exposicions individuals en diferents països. El seu treball artístic està vinculat a la utilització metafòrica de referències paisatgístiques.

Per a més informació: www.alexnogue.com

 

Exposicions Viatgeres. L’objectiu d’aquest cicle és apropar l’art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l’art a les comarques gironines.

Exposicions Viatgeres forma part del programa d’exposicions itinerants que impulsa la Diputació de Girona amb la finalitat de posar a disposició dels municipis propostes expositives de qualitat.

Per a més informació: www.ddgi.cat/exposicions