Notícies

L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona creen una franja de prevenció d'incendis a la Muntanya Gran de Portbou

Foto : L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona creen una franja de prevenció d'inc

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm; el director de l'Àrea de negoci de l'Empordà de "la Caixa"; Jaume Morell, i el segon tinent d'alcalde de Portbou, Trino Martínez, presenten els treballs de creació d'una franja de baixa combustibilitat a la carena de Portbou de 16,5 hectàrees.

Aquesta franja té per objectiu la prevenció d'incendis forestals provinents del nord i afavorits per la tramuntana, que podrien tenir greus conseqüències per al municipi de Portbou. Es tracta d'un punt clau d’entrada d’incendis des del sud est de França, a on des del 1972 hi ha hagut 6 incendis forestals. L'entitat financera hi inverteix un total de 36.934,4 €.

La zona de treball s'ubica a la forest pública Muntanya de Portbou, propietat de la Generalitat de Catalunya, entre el coll dels Belitres i el coll de la Farella, a la zona fronterera amb França.

Aquesta franja ja estava prevista en el marc del Pla de Prevenció d'Incendis Forestals Transfronterers a l'Albera i Cap de Creus (Princalb), en considerar-se un punt a estratègic prioritari per la prevenció d'incendis forestals. El Princalb ha estat redactat de forma conjunta entre la Generalitat de Catalunya i el Govern francès. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat ha desenvolupat diversos trams previstos en aquest Pla durant els darrers anys. Ara, gràcies al conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" per a la millora d'espais naturals, s'està desenvolupant aquest sector tan prioritari.

La creació d'aquesta franja i el seu manteniment al llarg del temps donarà oportunitats de gestió i control del foc als mitjans d'extinció en cas que es produís un gran incendi forestal a la zona francesa.

Els treballs forestals

En concret, els treballs que s'estan desenvolupant consisteixen en l'estassada intensiva del matollar existent i la posterior trituració de les restes. Tot i això, s'estan respectant alguns arbustos característics d'aquest ambient litoral com són l'olivereta i l'ullastre.

Pel que fa a l'estrat arbori, s'està realitzant una selecció de tanys i poda de les alzines, i una aclarida del pi blanc, ja que aquest segon és més feble en cas d'incendi forestal, a més de ser una espècie altament ignífuga que propaga el foc mitjançant les seves pinyes. A la vegada, s'estan deixant alguns peus aïllats d'arbres de grans dimensions morts per l'efecte positiu que tenen per a la fauna salvatge.

El manteniment sostenible amb ramaderia

El manteniment de la franja de baixa combustibilitat està previst que es faci gràcies a la pastura d'un ramat de 50 vaques, les quals ja hi estan pasturant actualment, però amb una intensitat menor de la desitjada. La manca d'aigua al sector fa que el bestiar no pugui romandre al lloc gaires hores seguides, i que els animals hagin de fer viatges molt llargs des del punt d'aigua més proper fins a la franja, cosa que en dificulta el manteniment a llarg termini.

Per aquest motiu, el projecte que s'està desenvolupant també té previst instal·lar abeuradors dins del sector, els quals permetran fidelitzar la pastura durant períodes de temps més llargs. A aquest efecte, s'instal·laran al llarg d'aquesta primavera dos abeuradors de 1.500 litres amb boia, un a cada extrem de la zona d'actuació. Aquesta tasca també requereix l'arranjament de l'entorn immediat per tal de facilitar l'accés als animals, així com la connexió dels abeuradors a una font d'aigua.

Valor social dels treballs

Tots els treballs són executats per col·lectius en risc d'exclusió social amb mitjans manuals. Concretament, s'hi han dedicat nou persones en fase de reinserció. El projecte ha comptat amb la participació de la fundació privada ALTEM, que vetlla per la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual.