Notícies

La Diputació de Girona i "la Caixa" ultimen els treballs de recuperació de pastures al Matagalls

Foto : La Diputació de Girona i "la Caixa" ultimen els treballs de recuperació de pastures al Matagalls

Els espais oberts i pastures del Matagalls, dins del Parc Natural del Montseny, són uns hàbitats de gran interès natural on es refugien espècies de flora i fauna singulars. Aquest ric patrimoni biològic està patint els efectes negatius de l'abandonament de les pastures, en bona part ocupades actualment per matollars i falgueres.

El projecte de Millora de la biodiversitat mitjançant la gestió d'espais oberts culminals a la finca del Matagalls és una iniciativa de l'Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona, que té com a objectiu recuperar les pastures tradicionals per tal de preservar la diversitat florística i faunística característiques d'aquests hàbitats oberts. A la vegada, aquesta actuació disminueix el risc d'incendis forestals, ja que representa una zona de baixa combustibilitat entre les masses forestals que l'envolten.

Per assolir aquests objectius, des d'inicis d'any s'han realitzat desbrossades i cremes controlades en 45 hectàrees ocupades per matollars (ginebrons, gòdues, etc.) i falguerars. Les desbrossades manuals s'han fet en espais més o menys accessibles, mentre que les cremes han prioritzat aquells sectors més allunyats.

Les cremes controlades les van efectuar 25 bombers del Grup Especialitzat del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya (GRAF) el passat mes de març, mentre que les desbrossades les han fet 9 persones de la Fundació TAC-Osona, empresa d'inserció laboral amb treballadors en risc d'exclusió social.

L'eficàcia de les actuacions que s’han portat a terme s'està valorant mitjançant el seguiment científic d'experts, per tal de conéixer l'èxit que aquest projecte suposa en relació amb la recuperació i preservació de la diversitat florística i faunística. Concretament, s'està fent el seguiment de l'evolució de les comunitats vegetals, de l'oferta farratgera i nutricional de les pastures, i de l'efecte en les poblacions de papallones i espècies cinegètiques de caça menor.

Finalment, també s'ha fet una prova pilot per experimentar diverses metodologies d'eliminació i control del falguerar, una espècie que ocupa gran part de la zona de treball i que el bestiar no aprofita per alimentar-se.

El manteniment dels espais:

Posteriorment, està previst mantenir aquests espais oberts recuperats gràcies a la pastura de vaques i ovelles de la zona, que actualment ja pugen al Matagalls per alimentar-se. Per aquest motiu, a més de la recuperació d'espais oberts, tres persones de TAC-Osona han treballat en l'adequació d'eines que facilitin la pastura d'aquest sector, com són abeuradors de fusta de castanyer i millores als corrals, i l'arranjament de fonts d'aigua.