Notícies

El FITAG s’ha convertit en un festival de referència internacional

Foto : Entrevista del president a TVGi per parlar sobre el FITAG

El president de la Diputació parla del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona en la seva inauguració

Divuit anys després del seu naixement, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el FITAG, ha vist acomplert el desig inicial dels seus impulsors d’esdevenir un festival de referència internacional, cent per cent gironí, que vol ser alguna cosa més que la mostra del talent de les companyies que hi participen. Vol ser, i és, l’àmbit necessari on s’intercanvien idees i reflexions, on conviuen i es coneixen realitats teatrals molt diverses i on l’excel·lència és la norma, de manera que s’ha convertit en un festival de renom entre els festivals del seu gènere.

Festival. Atès al caràcter biennal de les tres primeres edicions, el FITAG celebra el seu divuitè aniversari amb la 15a edició, que promet ser especial. Vint-i-sis companyies, deu de les quals gironines, oferiran trenta espectacles en què participaran més de dos-cents vuitanta actors amateurs. S’hi estrenaran dues coproduccions, amb companyies de Mèxic i Israel, i als escenaris gironins hi arribaran actors procedents de Cuba, Txèquia, Andorra i Romania, a més de diverses comunitats de l’Estat espanyol. Es veurà el millor teatre amateur als escenaris clàssics del FITAG a Girona, el Teatre Municipal, la sala La Planeta, la Casa de Cultura, el Centre Cívic del Barri Vell i el Pati de les Magnòlies, així com a Figueres, la Jonquera, Lloret de mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres. La voluntat del FITAG es portar el millor teatre amateur arreu de casa nostra.

La Diputació de Girona va fer una aposta contundent pel teatre amateur i està orgullós que el FITAG no tingui sostre, sinó que conservi la força per seguir creixent i donant aquell punt d’estabilitat tan necessari, i encara més en els moments actuals, al sector teatral amateur català, ben acostumat a fer moltes coses amb pressupostos molt ajustats. Hi va trobar la valuosa complicitat de l’Ajuntament de Girona i de la Generalitat de Catalunya i, és clar, de la Casa de Cultura de la Diputació. També de l’Obra Social “la Caixa” i d’altres sales, empreses i institucions sense les quals seria molt més complex tirar endavant el FITAG.

El FITAG és ja un motor de creativitat, el dinamitzador útil i el potenciador de tota la bona feina feta pels grups de casa nostra que arrisquen i eleven contínuament el llistó de la qualitat. Ho ha deixat escrit el seu director, Martí Peraferrer: «El teatre amateur és un teatre fet des de la llibertat més absoluta i des d’una generositat admirable. Per això, i des d’aquestes premisses, desitjo llarga vida al FITAG.