Notícies

Presentació de la monografia Espolla dels «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Presentació de la monografia Espolla dels «Quaderns de la Revista de Girona»

Avui diumenge 18 de març al migdia, a la sala de la Societat la Fraternal, ha tingut lloc la presentació d’una nova monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», dedicada al poble d'Espolla, els autors de la qual són Enric Bassegoda i Eduard Puig.

Espolla correspon al número 158 de la col·lecció que edita la Diputació conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa” i que porta per nom «Quaderns de la Revista de Girona». Al llarg dels més de cent-cinquanta números publicats, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a través de les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

Amb la monografia dedicada a Espolla, els seus autors han fet una aproximació als temes més destacats de la història, la societat, el patrimoni, la cultura i l'economia d’aquest municipi, tant del passat com del present.

La presentació del llibre ha estat a càrrec de Carles Lagresa, alcalde d'Espolla; Xavier Soy, vicepresident i president de la comissió de Cooperació Local, Cultural i d'Acció Social de la Diputació de Girona; Jaume Morell, director de l'Àrea de l'Empordà de “la Caixa”; Cristina Masanés, periodista i escriptora; Enric Bassegoda i Eduard Puig, autors del llibre, i Joan Domènech, director de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».

Espolla

El terme municipal d'Espolla es troba a la zona nord de l'Alt Empordà i està situat al bell mig de la serra de l'Albera, de manera que el seu territori és muntanyós, amb pics que superen els mil metres.

El poble està envoltat de conreus que hi han donat caràcter ¿la vinya i l'olivera¿ i que també han donat forma al paisatge mitjançant les construccions de pedra seca.

El terme limita, a l'est, amb el municipi de Rabós; al sud, amb Mollet de Peralada; a l'oest, amb Sant Climent Sescebes i la muntanya de Requesens, que forma part de la Jonquera, i al nord, amb els municipis nord-catalans de Sureda, Argelers i Banyuls de la Marenda.

La condició de lloc de pas ha configurat l'essència del poble, amb els passos per l'Albera, usats des d'antic i ara, i amb l'obertura de la carretera de Banyuls, que ha consolidat aquesta posició privilegiada.

El llibre és una aproximació a la història i a la realitat actual del municipi. Al llarg de gairebé quaranta capítols, Bassegoda i Puig han anat resseguint els trets identitaris d'aquesta població, i s’han aturat a analitzar aspectes com són ara l’entorn natural, el patrimoni, l'ensenyament i els sectors econòmics, amb una atenció especial a la producció d'oli i de vi, i a les tradicions locals, com ara les festes populars.

Els autors

Enric Bassegoda (Figueres, 1977). Llicenciat en filologia catalana per la UdG i en humanitats per la UOC. Treballa com a professor d'ensenyament secundari.

Eduard Puig (Figueres, 1942). Llicenciat en enologia per la URV i enginyer tècnic agrícola per la UPC. Ha treballat d'enòleg a la zona de l'Empordà, i ha donat classes d'enologia a la UdG.