Notícies

La Generalitat i la Diputació impulsen la R+D en el sector vaquí lleter

Foto : Fotos: Pere Duran

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, han signat avui un conveni per a la gestió conjunta d’una explotació experimental a Monells amb l’objectiu de donar impuls a la recerca i la innovació en el sector del vaquí lleter.

El conveni preveu que la Diputació de Girona, propietària de la finca Camps i Armet de Monells i d’una explotació lletera, la qual fins ara ha gestionat Semega, cedeixi a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) la gestió de tota l’explotació agroramadera amb l’objectiu de transformar-la en la plataforma de recerca, innovació, formació i difusió del consum de llet a Catalunya.

Amb aquest conveni també es preveu crear un pla d’inversions conjunt, a un termini de cinc anys, per actualitzar l’explotació ramadera que ja funciona actualment, mantenint-hi els actuals serveis, i construir una nova granja experimental ramadera.

Aquesta acció conjunta farà possible incorporar la finca de la Diputació a funcions relacionades amb la recerca i el desenvolupament tecnològic dins el sistema cooperatiu català de R+D+T agroalimentari, més enllà del ramader.

També permetrà que, tant la Diputació de Girona, a través de Semega, com l’IRTA, segueixin donant suport al sector ramader gironí mitjançant activitats d’assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic, de formació i divulgació. En aquest sentit, es milloraran i potenciaran els serveis que actualment rep el sector ramader i s’aconseguirà una major implicació d’ambdues institucions cap a un sector, el de la producció de llet, que ha passat anys molt difícils.

Segons Pelegrí, "tot i que en aquests moments la situació és més benèvola, el sector ha d’afrontar una profunda reconversió per guanyar competitivitat en un horitzó proper sense quotes lleteres i amb un mercat intern deficitari". Per aquest motiu, "el Govern català ha fet una aposta decidida en la investigació, l’experimentació i la innovació del sector lleter a través de la col·laboració público-privada".

El President de la Diputació de Girona, Joan Giraut ha assenyalat que "per a nosaltres és molt important que el centre de referència en R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) de Catalunya estigui ubicat a la granja de Monells, perquè Girona és la demarcació que produeix més llet, amb un 37 % de la producció catalana i un terç de les explotacions del país (278). I no només això, sinó que també estem atenent una necessitat real del sector lleter i donant resposta a una demanda històrica dels productors catalans, i la prova més fefaent és que les empreses privades aposten fort per aquest projecte".

La construcció i la posada en marxa de la nova granja experimental suposarà una inversió d’un milió d’euros, els quals seran finançats a parts iguals per la Diputació de Girona i l’IRTA.

La nova granja experimental incorporarà els avenços tecnològics més moderns, d’una banda, per realitzar una recerca adreçada al servei del sector lleter, i, de l’altra, per transferir aquest coneixement amb una visió pràctica, alhora que s'hi permetran les visites i visualitzacions tant per part dels productors ramaders com de les empreses transformadores i de les escoles.

L’aposta per la investigació i innovació, clau per al futur del sector

L’eliminació de les quotes lleteres i un mercat intern deficitari són reptes que haurà d’afrontar properament el sector, i sense competitivitat no li serà possible. Per aquest motiu, aquesta nova estructura de recerca tindrà un paper fonamental en el futur del sector lleter al nostre país i serà un puntal des d’on sorgiran noves formes de maneig, de nutrició, de tractament dels residus, de mesures sanitàries i de bioseguretat, de nous desenvolupaments de productes, etc.

La localització d’aquest nou espai de R+D+T concentrarà tota la capacitat científica a l’entorn de les indústries alimentàries i potenciarà la seva vessant de producte final: la llet i els seus derivats.

D’altra banda, la interacció amb la resta de l’IRTA li permetrà treballar en la millora de la nutrició (amb el Programa de cultius extensius), de la gestió dels residus (amb el Programa de gestió de residus orgànics) o de la sanitat (amb el CReSA-Centre de Recerca en Sanitat Animal). Segons el conseller, "la col·laboració, la suma d’esforços, de visions, de treballs multidisciplinars són una clara garantia per a oferir una recerca d’innovació de qualitat".

També podeu seguir tota la informació a través de facebook.com/diputaciodegirona i twitter.com/diputaciogirona.

Les televisions podreu trobar vídeos en bruts a vimeo.com/diputaciogirona i un vídeo editat a youtube.com/DiputacioGirona