Notícies

L'Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona recuperen les pastures al Montseny

Foto : L'Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona recuperen les pastures al Montseny

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm; el director de Banca d'Institucions de “la Caixa” a Girona, Josep Blanch; l'alcalde del Brull, Ferran Teixidó; el tinent d'alcalde de Viladrau, Manel Basties, i l'enginyera de forests del Parc Natural del Montseny, Anna Sanitjas, han presentat a Viladrau els treballs de recuperació d'espais oberts i pastures del Matagalls, dins del Parc Natural del Montseny. Els treballs, que han permès la millora de 49,55 ha de pastures mitjançant desbrossaments manuals, cremes prescrites i maneig ramader, els ha fet possibles una inversió de 31.000 €, que se sumen als 138.500 € ja invertits el 2012.


L’objectiu dels treballs que avui s'han presentat és preservar la diversitat biològica de les pastures, estretament lligada a l'activitat ramadera, així com contribuir a engegar polítiques d’estímul que vetllin per la continuïtat d’aquesta activitat secular dins del massís. Per aquest motiu, les actuacions realitzades van des de la recuperació de superfície i qualitat pastoral d'antigues pastures, fins a assajar diferents metodologies de treball per a la seva recuperació (la crema prescrita i el desbrossament manual), a més de provar l’ús d’infraestructures ramaderes temporals (tanques mòbils) per gestionar els ramats i millorar les zones pasturades. També s'han realitzat estudis de seguiment de la vegetació, la fauna i l’activitat dels ramats per poder avaluar els efectes de les actuacions sobre la diversitat biològica i l’estat de les pastures.


Aquesta és una iniciativa de l'Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona que va començar l'any 2012, i que ha permès recuperar fins avui un total de 49,55 ha d'espais oberts. El projecte ha estat dividit en dues fases: la primera, realitzada el 2012, va fer possible que es recuperessin 20,63 ha mitjançant desbrossaments selectius, i 5,55 ha mitjançant cremes prescrites de matollar; i la segona, desenvolupada enguany, amb què s’ha pogut millorar i consolidar les superfícies ja recuperades, gràcies al maneig ramader, i que alhora ha permès recuperar 23,67 ha més.


L’actuació s’ha fet a la finca pública Muntanya de Matagalls, dins del Parc Natural del Montseny, que és propietat de la Diputació de Girona des del 2008. La finca aplega elements notables del patrimoni natural i etnològic del massís i està inclosa dins una de les zones de reserva natural. Els espais oberts i les pastures d'aquesta finca són hàbitats de gran interès natural on es refugien espècies singulars de flora i fauna. Malauradament, aquest patrimoni biològic està patint els efectes negatius de l'abandonament de les pastures, en bona part ocupades per matollars i falgueres, així com també del canvi climàtic.



24 ha recuperades

Per assolir aquests objectius, des del passat mes de novembre es va començar a realitzar desbrossaments en antigues pastures avui ocupades per matollars (principalment ginebrons i gòdues); es va assolir un total de 3,9 ha d'espais oberts recuperats, que se sumen a les 20,63 ha recuperades el 2012. Paral·lelament, el passat mes de març 12 bombers del Grup Especialitzat del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya (GRAF) van realitzar cremes controlades i selectives en els sectors més inaccessibles, fins a abastar una superfície de 19,77 ha, a la qual cal afegir les 5,55 ha recuperades per mitjà de cremes l’any 2012.


Per tal de gestionar les pastures de la finca, i alhora de definir una càrrega ramadera òptima de la zona gestionada, així com controlar el creixement del falguerar i facilitar el maneig del bestiar, aquest any s'han assajat mètodes de gestió del ramat amb la col·locació de tancats mòbils, instal·lats per treballadors de Tac Osona i gestionats pels mateixos ramaders de la zona, que se sumen a les millores d'abeuradors i corrals realitzades el 2012 i que han permès la millora de 20,63 ha recuperades anteriorment.


Tots els treballs de desbrossament els han realitzat de forma manual 5 persones de la fundació Tac Osona, empresa d'inserció laboral amb treballadors en risc d'exclusió social. Així mateix, han col·laborat diversos ramaders de la zona en la gestió i el manteniment de les pastures recuperades, gràcies a la presència dels seus ramats en aquests nous espais. Actualment, ja hi pastura un ramat de 10 vaques, i està previst que aviat arribi als 17 caps. A més, les parts altes de les pastures recuperades mitjançant cremes prescrites les manté en l'actualitat un ramat de 200 ovelles.


La Pinguicula vulagaris

Finalment, convé destacar que durant la tardor s'han realitzat actuacions per a la preservació d'una planta: la Pinguicula vulgaris. Es tracta d'una espècie singular que al Montseny té una única població aïllada que alhora constitueix el límit meridional de l’espècie. Atès que al massís podia perillar la continuïtat de l’espècie, s’han traslladat alguns individus a dins de la finca pública del Matagalls, amb la finalitat d’augmentar-ne el nombre de poblacions. Com a assaig, la meitat dels individus desplaçats s'han protegit amb gàbies de malla de ferro per tal d'evitar que siguin trepitjats per les vaques, i per poder comparar la viabilitat de la seva propagació en relació als individus no protegits.