Notícies

S'obre la convocatòria a les empreses que vulguin obtenir el segell “Girona Excel·lent”

Foto : S'obre la convocatòria a les empreses que vulguin obtenir el segell “Girona Excel·lent”

Les empreses, artesans, associacions i gremis que elaboren productes agroalimentaris i que vulguin gaudir del segell de qualitat “Girona Excel·lent”, ja es poden presentar al concurs que el concedeix, organitzat per la Diputació de Girona, la Cambra de Comerç i la Generalitat. En la convocatòria, oberta des d'avui fins al 29 d'agost, hi poden participar les entitats que elaborin productes en algun dels 8 sectors següents: foie gras, fesols de Santa Pau, arròs de Pals, poma de Girona, galetes, anxoves de l'Escala, vi de la DO Empordà i oli de la DO Empordà.

Una condició indispensable per poder-hi optar és que l’elaboració del producte tingui lloc al 100 % a les comarques gironines i que les empreses i artesans estiguin establerts a la província de Girona. Els productes guanyadors es promocionaran nacionalment i internacionalment mitjançant el distintiu “Girona Excel·lent”, que els guardonats podran lluir en la seva etiqueta. El segell s’haurà de renovar cada any.

L'obertura de la convocatòria coincideix amb l'entrada en servei, també avui, del web www.gironaexcellent.cat, que inclou tota la informació relativa al segell i les bases del concurs.

Concurs

Aquesta 1a edició premiarà 8 sectors de producte (foie gras, fesols de Santa Pau, arròs de Pals, poma de Girona, galetes, anxoves de l'Escala, vi de la DO Empordà i oli de la DO Empordà). La llista de sectors s’ampliarà a mesura que es convoquin noves edicions.

Els 8 sectors quedaran dividits en 3 grups, i 3 jurats avaluaran els diferents productes de cada sector que hagin concorregut al concurs. Els grups són:

Grup 1. Foie gras, fesols de Santa Pau i arròs de Pals

Grup 2. Poma de Girona, galetes i anxoves de l’Escala

Grup 3. Vi de la DO Empordà i oli de la DO Empordà

Dins dels 3 grups s’hi repartiran representants de tots els restaurants de les comarques gironines amb estrella Michelin, i també hi haurà un jurat tècnic vinculat als productes de cada grup.

Els jurats atorgaran els segells de cadascun dels 8 sectors de producte de la manera següent: per al vi de la DO Empordà n’hi haurà un màxim de 10; per a l'oli de la DO Empordà, fins a 5, i per a la resta de productes la quantitat de segells que es donaran només dependrà de les valoracions del jurat.

En relació amb la promoció dels productes “Girona Excel·lent” en l’àmbit nacional i internacional, s'està treballant en la redacció d'un pla d'acció vinculat als xefs amb estrella Michelin de la demarcació. A partir d’aquest pla s'elaborarà una guia, que tindrà 2 parts: una, amb les fitxes de tots els productes amb segell “Girona Excel·lent”, i l’altra, més literària, amb entrevistes a tots els xefs gironins amb estrella Michelin, en què recomanaran altres productes de la terra de màxima qualitat. Així, tots els productes artesans, de producció molt limitada, amb una caducitat curta, fortament arrelats al territori i que hagin quedat fora de les bases del concurs, però que siguin excel·lents, també obtindran un reconeixement.

Calendari

El termini de presentació de productes per a aquesta 1a edició del concurs comprèn els mesos de juliol i agost. El jurat valorarà cadascun dels 3 grups de productes al llarg dels mesos de setembre, octubre i novembre de 2014, a: Santa Pau (grup 1), Girona (grup 2) i Figueres (grup 3). Durant el novembre i el desembre es prepararà, juntament amb el Patronat de Turisme, la Cambra de Comerç i Acció 10, el pla d’acció dels productes que hagin obtingut el segell. Al gener de 2015 s’entregaran les distincions “Girona Excel·lent” i es farà públic el pla d'acció i la guia.

 

Més informació: www.gironaexcellent.cat