Notícies

L'Obra Social “la Caixa”i la Diputació de Girona realitzen treballs de prevenció d'incendis i millora forestal de la Fageda d'en Jordà

Foto : L'Obra Social “la Caixa”i la Diputació de Girona realitzen treballs de prevenció d'incendis

Des d'inicis d'agost personal de la brigada de jardineria de la cooperativa La Fageda està treballant dins la finca pública de Can Jordà, propietat de la Diputació de Girona, i situada íntegrament dins l’àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquesta és una iniciativa de l'Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona, en el marc del conveni de col·laboració entre ambdues entitats per a la defensa dels valors naturals de les comarques de Girona.

L'objectiu dels treballs que s'estan duent a terme és crear les condicions favorables per a la naturalització de l'estructura forestal de la fageda, així com millorar les infraestructures de prevenció d'incendis de l'alzinar present a la finca. La realització dels treballs suposarà una inversió de 10.343,84 €, que se sumen als 150.000 € que l'Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona varen destinar a la recuperació d'espais oberts i pastures a la finca de Can Jordà l'any 2011.

Les actuacions de prevenció d’incendis forestals que s'estan desenvolupant consisteixen en l'obertura d’una franja de baixa càrrega per a la prevenció d’incendis en els 25 m més propers a la pista forestal. A la vegada, també s'hi estan duent a terme treballs silvícoles de millora de l'alzinar adjacent a la franja, ja que feia anys que no se'n realitzaven.

D'altra banda, les actuacions de naturalització de la fageda tenen per objectiu deixar el bosc “a punt” just abans de deixar les seves masses forestal que evolucionin de manera natural. Es tracta de treballs d’estassada selectiva en zones amb recobriment arbustiu rellevant, treballs de selecció de tanys en les mates joves que presenten un excés de rebrots i tallada selectiva de peus en mal estat fitosanitari. Aquest treballs es desenvolupen en una superfície de 4,61 ha íntegrament dins del Parc Natural.

Beneficis múltiples de l'evolució forestal natural

La intervenció forestal dins de la Fageda s'està realitzant de forma molt suau i superficial, quasi es podria dir que es tracta d'una intervenció de “microcirurgia”, atès que l'objectiu posterior serà deixar que el bosc segueixi la seva dinàmica natural durant els propers anys i que evolucioni cap a estadis més madurs.
 
El fet de permetre que el bosc evolucioni de manera natural o amb la mínima intervenció és una pràctica normal en molts països europeus, tot i que a casa nostra és encara força incipient. La finalitat d'aquest tipus de gestió és arribar a tenir ecosistemes forestals madurs, amb presència d'arbres d'edats considerables, fusta morta (en peu o a terra), entre d'altres. Els arbres vells i la fusta en descomposició ofereixen refugi a una gran varietat d’espècies de flora, fauna, líquens i fongs indispensables per al bon desenvolupament de l’ecosistema forestal, alhora que actuen com a grans magatzems de carboni.

Tots els treballs els duen a terme 10 persones de la cooperativa La Fageda, una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre que té com a finalitat la integració laboral de les persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs.