Notícies

La Diputació digitalitza 15 volums més de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» i ja té 41 dels 170 títols publicats

Foto : La Diputació digitalitza 15 volums més de la col·lecció «Quaderns de la Revista de

El servei de Comunicació Cultural de l'Àrea de Cooperació Local, Cultural i d'Acció Social de la Diputació de Girona ha digitalitzat 15 volums més de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». La digitalització, que es va iniciar ara fa un any amb la finalitat de recuperar-ne els volums exhaurits i apropar la col·lecció al públic, ja comprèn 41 obres. El vicepresident segon i diputat de l’Àrea, Xavier Soy, considera que fer accessibles els «Quaderns de la Revista de Girona» a través d'Internet «és una forma de fomentar la recerca i divulgar el coneixement dels diferents municipis que conformen el nostre territori». Actualment, la col·lecció té 170 volums. El darrer número, presentat recentment, ha estat la monografia dedicada al municipi de Colera.

Els 15 volums que s’hi han incorporat són: Canvistes i banquers, de Narcís Castells; Castells vius, de Pau Lanao, Miquel Torns i Carme Vinyolas; Els museus, de Gabriel Alcalde i Josep Manuel Ruera; La processó de Verges, de Jordi Roca; La Vall de Campmajor, de Joan Fort; La Vall de la Pera, d’Henry i Dídac Ettinghausen; Les campanes, de Carles Sapena; Les Planes d’Hostoles, de J. Canal, M. Soler i J. Campistol; Llanars, d’Agustí Dalmau; Platja d’Aro, de Pere Barreda; Ribes de Freser, de Miquel Sitjar; Sant Feliu de Guíxols, d’Àngel Jiménez; Sant Pere Pescador, de Marisa Roig; Santa Pau, de Salvador Reixach, i Torroella de Montgrí, d’Antoni Roviras i Enric Torrent. Entre els volums que ja s’havien passat a format digital hi ha els dedicats als municipis d’Agullana, Begur o Palamós, i les guies titulades Les havaneres o Els jueus a les terres gironines.

«Quaderns de la Revista de Girona», editada amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, és una col·lecció divulgativa i plural dedicada al coneixement de les comarques gironines des de diferents àmbits: la cultura, el territori, la geografia, la història, l’art, les activitats econòmiques, les tradicions, etc. Es tracta d’una autèntica enciclopèdia popular de les terres gironines; malauradament, alguns números estan exhaurits i no se'n preveu la reedició en paper, raó per la qual se’ls ha atorgat prioritat en el procés de digitalització.

Els volums digitalitzats dels «Quaderns de la Revista de Girona» es poden consultar a la pàgina web de la col·lecció (www.ddgi.cat/quaderns), i també seran accessibles a través del catàleg de la Xarxa de Biblioteques. Els títols es presenten en format girafulls (page flip), que té més força visual que l’arxiu PDF, perquè crea una experiència de lectura en línia més ràpida i atractiva, simulant l’efecte natural de passar les pàgines. A més, aquest format permet obrir els arxius amb ordinadors de sobretaula, portàtils i dispositius mòbils d’Apple i Android (iPad, telèfon intel·ligent, tauleta tàctil, etc.) amb tecnologia Flash i HTML5. També incorpora sistemes de cerca al llarg del document i es pot compartir tot el llibre, o una part, amb altres persones, així com penjar-lo a les xarxes socials, descarregar-ne el PDF o imprimir-ne una part concreta.

La Diputació ja va posar en marxa fa uns anys amb la Revista de Girona la digitalització de les publicacions corporatives, amb vista a fer accessible a través de la xarxa tota la col·lecció històrica, nascuda l'any 1955. Aquesta col·lecció s’ha anat publicant al web www.revistadegirona.cat. Xavier Soy sosté que ambdós projectes possibiliten «potenciar el coneixement dels treballs publicats, alhora que incrementen el prestigi dels seus autors i, en definitiva, van en benefici de la divulgació de la cultura».