Notícies

La Diputació aprova aportar sis milions d'euros al Parc Científic i Tecnològic de la UdG 

Foto : Foto: Eddy Kelele

El Ple de la Diputació ha acordat aportar sis milions d'euros al Parc Científic i Tecnològic de la UdG en un període de tres anys (del 2017 al 2019), a raó de dos milions d'euros per any, per evitar-ne la liquidació. D'aquesta manera, la Diputació de Girona mostra la seva voluntat de col·laborar-hi per donar viabilitat al Parc Científic i Tecnològic, que es troba en concurs de creditors. La corporació reitera d'aquesta manera el seu suport al Parc, perquè pugui seguir desenvolupant les activitats que li són pròpies i prestant serveis a les empreses i institucions del territori. L'aportació ha comptat amb el suport de CiU, ERC, PSC i IdS, i ha tingut el vot negatiu de la CUP.

Moció unànime de suport a la candidatura dels camins de ronda de la Costa Brava a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO

El Plede la Diputació ha aprovat avui per unanimitat una moció que dóna suport a la proposta de la Xarxa Civil UNESCO per a la candidatura dels camins de ronda de la Costa Brava a la Llista de Patrimoni Mundial, com a Paisatge Cultural, de la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura). Es tracta d'una distinció que s'atorga a béns amb característiques d'excepcional valor que els fan únics al món. 

La moció exposa que "els camins de ronda són de gran interès i importància per al nostre patrimoni cultural i natural. Són el testimoniatge del canvi natural i del pas de la història, de l'ús de la gent i font d'inspiració dels nostres artistes", i afegeix que "la candidatura a Patrimoni Mundial és una oportunitat excel·lent per al desenvolupament d'un turisme sostenible, inclusiu i cultural, respectuós amb el territori, la cultura i les tradicions, que no es pot desaprofitar. Les accions d'aquest tipus ajuden a la preservació i conservació del patrimoni cultural i són un impuls per al reconeixement social dels paisatges culturals del territori".

La iniciativa, que està tenint molt bona acollida tant en el sector públic com privat gironí, està impulsada per la Xarxa Civil UNESCO, representada, bàsicament, per l'Associació d'Amics de la UNESCO de Palafrugell, els Amics de Tossa-Club UNESCO, els Amics de la UNESCO de Girona i la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO (FCACU). Actualment, dels 22 ajuntaments de la Costa Brava, 18 ja s'han adherit a la proposta de presentar la candidatura, a més dels consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà i de la Selva, i de la Cambra de Comerç.

 

Moció unànime de suport a la candidatura de la rumba catalana a la llista de Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

El Ple també ha acordat donar suport unànime a la candidatura de la rumba catalana com a patrimoni immaterial de la UNESCO i a totes les accions encaminades a la consecució d'aquest reconeixement. La iniciativa està impulsada per diverses entitats, entre les quals, la Casa Musicale de Perpinyà, l'Escola de Música Moderna de Girona i Foment de la Rumba Catalana (FORCAT). 

La moció expressa que "la rumba catalana és el resultat d'un continu procés d'encreuament i acollida de tradicions musicals diverses" i en destaca el paper clau que la població gitana ha tingut en la seva evolució. També remarca que en la seva producció i projecció és tracta d'un "producte i una pràctica cultural de gran transversalitat social, que traça ponts entre persones de condició i procedència molt diverses, pel qual es converteix en factor d'integració i cohesió socials". 

Des fa uns anys, diverses entitats i iniciatives treballen per donar visibilitat i projecció a aquest fenomen cultural, tot subratllant el seu valor patrimonial. El 2009 l'Ajuntament de Barcelona va aprovar per unanimitat una moció en favor del reconeixement institucional de la rumba catalana, i el 2015, el Parlament de Catalunya va reconèixer formalment la rumba catalana com una música popular i tradicional catalana, i com a part del patrimoni cultural del nostre país. En el mateix text s'apel·la totes les institucions públiques de Catalunya perquè donin suport al projecte de candidatura de la rumba catalana com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.

 

Moció en relació amb les energies renovables

La Diputació també ha aprovat per unanimitat una moció en relació amb el foment de les energies renovables. D'aquesta manera l'ens mostra la seva intenció de facilitar la transició cap a un model energètic més sostenible. Entre altres accions es proposa "contractar el consum elèctric amb empreses que puguin acreditar que l'electricitat subministrada prové al cent per cent de fonts d'energies renovables i amb producció de proximitat". I també "destinar una partida pressupostària anual a facilitar el finançament i el suport tècnic a aquells municipis de la demarcació que adquireixin els compromisos de transició cap a les energies renovables".

 

Moció de suport als encausats pel 9N

Amb motiu de les causes judicials obertes arran de la consulta del 9-N, tots els grups polítics han aprovat una moció en suport a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, als exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau, i a altres persones que puguin resultar encausades. La corporació hi ha mostrat el seu rebuig en considerar que "en cap cas posar les urnes pot constituir delicte, ja que són eines de democràcia". 

En aquest mateix sentit, els grups polítics a la Diputació de Girona han manifestat el seu suport als ajuntaments que han rebut un requeriment per obrir les seves delegacions el 12 d'octubre.

 

Moció per establir la col·laboració de la Diputació al suport econòmic als municipis en l'IVA dels FEDER

El Ple ha aprovat avui també per unanimitat una moció per establir la col·laboració de la Diputació en el suport econòmic als municipis en l'IVA dels FEDER. Aquesta moció es refereix al fet de compensar l'IVA de les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional; és a dir, la Diputació es faria càrrec de l'IVA que correspon al projecte en què participa. D'aquesta manera, es vol aconseguir una distribució més equitativa del pagament de l'IVA de les ajudes FEDER.