Notícies

L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona milloren els hàbitats naturals de les comarques gironines i desenvolupen una cartografia web per al seu seguiment

Foto : L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona milloren els hàbitats naturals de l

Des de l’inici del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” per conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, molts dels esforços s’han centrat en el control i l’eliminació d’espècies de flora invasora.

En aquest marc, a l’abril del 2015 es van iniciar els treballs de control i eliminació de l’ailant (Ailanthus altissima) en una extensió de pràcticament 2 hectàrees, ubicades als entorns de les carreteres GI-633 i GI-634. En concret en els termes municipals de Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Colomers, Jafre, Verges, Bordils i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura.

L’ailant està catalogat com a espècie invasora pel Real decreto 630/2013, de 2 de agosto, por el que se regula el Catálogo español de especies exóticas invasoras, per la qual cosa les administracions competents estan obligades a actuar-hi per controlar-ne l’expansió. Entre la comunitat científica, a més, hi ha consens en el fet que es tracta d’un dels arbres exòtics amb major potencial invasor.

Aquest arbre, originari de l’est asiàtic, fou introduït a casa nostra al segle XIX, i ha estat emprat sovint com a arbre ornamental i per a la fixació de talussos de carreteres. Durant els darrers 20 anys, ha passat a ser una espècie present en molts indrets de la demarcació de Girona. Un dels seus nuclis principals es troba al llarg de la GI- 633, de Medinyà a Colomers i de la GI-634, de Colomers a Verges.

La presència d’aquesta planta implica diversos problemes, tant al sistema de regadiu local, a causa de les arrels, com a l’entorn de la carretera, on l’ocupació de les vores i la disminució de la visibilitat obliga a realitzar segues reiterades que en propicien la reproducció descontrolada. Alhora, la presència d’aquest important nucli productor de llavors pot fer expandir la planta a l’espai de Xarxa Natura 2000 del riu Ter.

Les tasques que s’han dut a terme

Els treballs –que es van executar de l’abril al desembre del 2015– van consistir en la desbrossada dels àmbits ocupats per l’ailant durant la primavera. Posteriorment, es van aplicar els tractaments herbicides durant el mes de juny, moment en què la planta es trobava en ple creixement. Finalment, durant la tardor, es va dur a terme la tala i retirada dels arbres tractats.

Enguany es preveu realitzar les tasques de manteniment i control dels rebrots a partir de la primavera.

El valor afegit de l’actuació

Tots els treballs els ha dut a terme una brigada de sis persones en risc d’exclusió social de la Fundació Onyar - la Selva. El cost de la intervenció subvencionada per l’Obra Social “la Caixa” ha estat d’uns 35.000 €.

Altrament, l’Associació Galanthus –responsable de la direcció dels treballs–, en col•laboració amb la Diputació de Girona, ha desenvolupat una aplicació web d’accés públic que permet la recopilació de cites de flora invasora mitjançant les prestacions de Google Maps Engine.

L’aplicació té com a objectiu recollir, a partir d’una xarxa de col•laboradors, dades precises dels poblaments d’ailant (Ailanthus altissima) i de plomall de la pampa (Cortaderia selloana) a les comarques gironines. Aquesta informació permetrà planificar la gestió i control d’aquestes dues espècies per part dels agents públics i privats implicats (ajuntaments, cos d’agents rurals, serveis territorials de carreteres, etc).

Actualment aquesta eina web de consulta es troba en fase beta, però en breu es podrà consultar i es posarà a disposició dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona.