Notícies

“la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci Salines Bassegoda milloren diversos hàbitats fluvials de l’Alt Empordà

Foto : “la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci Salines Bassegoda milloren diversos hàbita

El vicepresident tercer de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; el director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona, Carles Juanola, el president del Consorci Salines Bassegoda, Jaume Homs, i l’alcalde d’Avinyonet de Puigventós, Josep Maria Bartolomé, presenten la finalització de diverses actuacions de millora d’hàbitats fluvials de l’Alt Empordà, inclosos dins de l’Espai d’Interès Natural de les Salines o bé en zones adjacents, després de deu mesos de treballs. L’entitat financera hi ha invertit 19.502,26 €, en el marc del conveni de col•laboració amb la Diputació de Girona per a la millora d’espais naturals, i en col•laboració amb el Consorci Salines Bassegoda.

Un projecte ambiental i de recuperació d’espècies en perill d’extinció

L’actuació que avui es presenta ha consistit en la millora de l’engorjat del Rissec (al terme municipal d’Avinyonet de Puigventós), que és hàbitat de la tortuga de rierol, una de les espècies de tortuga d’aigua autòctones de la península Ibèrica que actualment es troba en perill d'extinció a causa de la degradació del seu hàbitat i de la competència amb espècies forànies.

S’han realitzat tasques de neteja de l’engorjat i s’han instal•lat 33 metres de tanca, 18 dels quals són de tipus mirador amb espitlleres, amb la finalitat de preservar la tranquil•litat de l’espai i millorar l’ús públic, per convertint-lo en un mirador. Alumnes de cicle superior de l’Escola d’Avinyonet s’han apropat a veure les tortugues des del nou mirador. Posteriorment, tècnics del Centre de Recuperació de la Tortuga de l’Albera els han explicat la importància de conservar aquesta espècie amenaçada, la tortuga de rierol, i l’ecosistema recuperat al Rissec. 

La segona actuació realitzada s’ha centrat en la restauració del bosc de ribera del tram final del riu de la Guilla (al terme municipal d’Agullana), dins la conca de la Muga, per tal de recuperar l’estat natural d’un dels connectors ecològics existents entre l’Espai d’Interès Natural de les Salines i el Parc Natural d’Interès Nacional de l’Albera. La funció de l’espai com a connector es trobava limitada a causa de l’estat de degradació del bosc de ribera existent, fruït de diverses accions com ara l’ampliació de l’autopista AP7, la construcció del viaducte del tren d’alta velocitat i episodis d’incendis forestals, entre d’altres.

Els treballs han consistit en la neteja al llarg de 600 metres de les ribes del riu i la recuperació del bosc de ribera mitjançant la plantació d’espècies autòctones, amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat vegetal fins a la desembocadura. En concret s’han plantat 119 verns, 143 freixes de fulla petita, 21 sanguinyols i 23 cirerers silvestres.

Finalment, i per tercer any, s’han realitzat tasques de control i desgast poblacional del cranc exòtic Orconnectes limosus a l’embassament de Darnius Boadella (al terme municipal de Sant Llorenç de la Muga i de Maçanet de Cabrenys), on s’han capturat un total de 55 exemplars en 16 jornades de pesca. Es constata que actualment l’Orconectes limosus és present en bona part de l’embassament, però que afortunadament l’espècie no ha penetrat aigües amunt de la Muga i l’Arnera. Els resultats d’enguany mostren que l’eradicació total de l’espècie probablement ja no és possible a la zona, però que les actuacions de control poden ser eficaces per frenar-ne la propagació.

Un projecte socioambiental

El projecte s’emmarca dins del conveni de col•laboració signat entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, que té un doble objectiu: d’una banda, conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, i, de l’altra, propiciar la inserció laboral de grups en risc d’exclusió social.

La majoria dels treballs realitzats els han executat persones del grup de jardineria de la Fundació Altem, entitat de referència en l’atenció de persones amb discapacitat intel•lectual a l’Alt Empordà. A la riera de la Guilla hi han participat cinc persones per fer els treballs de millora forestal. A l’engorjat del Rissec, dues persones de paleteria de la Fundació han col•locat la tanca, i dues de la unitat de jardineria han realitzat les tasques de neteja de la riera. I a l'embassament de Darnius Boadella, dues persones de la Fundació han ajudat els tècnics especialistes en les tasques de pesca del cranc invasor.