Notícies

El Servei Local d'Orientació Familiar de la Diputació arribarà a 59 municipis gironins

Foto : Foto: Miquel Millan

La Diputació de Girona ha presentat aquest matí, a la Casa de Cultura, la quarta edició del Servei Local d’Orientació Familiar. El Servei fa un pas endavant i creix per donar cobertura a 59 municipis de les comarques gironines de menys de 5.000 habitants. D’aquests municipis, 36 ofereixen el servei directament, i els altres 23 són municipis derivats; és a dir, que ofereixen el servei als seus habitants a través dels municipis inscrits.

En l’acte, presentat per la diputada d’Acció Social i Cooperació al Desenvolupament, Imma Colom, s’ha explicat el curs 2011-2012, s’ha presentat l’equip professional de Suara Cooperativa —adjudicatària del servei— i s’han detallat els municipis beneficiaris.

El Servei Local d’Orientació Familiar és un recurs de la Secció d’Acció Social i Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Girona d’orientació i assessorament familiar, en la línia de suport al treball amb famílies i a les polítiques municipals d’atenció a les persones. Els beneficiaris dels serveis són els municipis de menys de 5.000 habitants de les comarques gironines.

El projecte, operatiu des del curs 2008-2009, serveix perquè els ajuntaments puguin oferir un servei d’orientació a mares i pares en el marc de les polítiques d’atenció a les famílies, previstes en el Pla d’Acció Social. És un programa gratuït d’orientació i assessorament a pares i mares, finançat per la Diputació i gestionat per ajuntaments de les comarques gironines, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat de vida familiar.

El Servei, preventiu, universal i d’atenció especialitzada, està adreçat a les famílies amb fills i filles de 0 a 18 anys, que tinguin dubtes relatius a l’educació i al desenvolupament d’aquests i que vulguin millorar la comprensió i la comunicació amb ells o buscar alternatives als càstigs.

Aquest programa ofereix l’Escola de Mares i Pares i el Servei d’Atenció Individual:

  • L’Escola de Mares i Pares és un espai de trobada on es poden aprendre tècniques i coneixements per a l’educació dels fills, on es pot parlar, escoltar, compartir...
  • El Servei d’Atenció Individual és un espai d’atenció individualitzada per tal de donar suport als processos educatius; un espai per parlar i per compartir dubtes i experiències.

També s’ofereixen espais d’atenció individualitzada als municipis per a les famílies que ho requereixin. Aquest espai també serveix perquè els pares i les mares puguin millorar la comunicació amb els seus fills, escoltant i mitjançant l'orientació i les pautes educatives. El servei es complementa amb l’atenció telefònica al número 670 957 509 durant les 24 hores per a tothom qui ho necessiti. Està prevista la coordinació amb les escoles d'educació primària i secundària de la població, així com amb la resta d’entitats del municipi que treballin en l’atenció a la infància i l’adolescència.

A més, el Servei Local d'Orientació Familiar preveu crear una escola de mares i pares que actuï com un punt de trobada i aprenentatge de coneixements a l’entorn de l’educació, com també d’expressió de les seves inquietuds i preocupacions.

Llistat de municipis amb Servei d’Orientació Familiar: Albons, Alp, Arbúcies, Begur, Besalú, Breda, Cadaqués, Caldes de Malavella, Camprodon, Cassà de la Selva, Celrà, Esponellà, Flaçà,  Fontcoberta,  Garrigàs, Ger, Hostalric, Jafre, La Jonquera, Les Preses, Llívia, Navata, Peralada, Riudarenes, Sant Jaume de Lliera, Sant Joan de les Abadesses, Sant Julià de Ramis, Sant Pere Pescador, Santa Cristina d'Aro, Santa Pau, Sarrià de Ter, Ullastret, Verges,  Vidreres, Vilajuïga i Vilobí d'Onyar.

Municipis derivats: Riells i Viabrea, Sant Hilari Sacalm, Sils, Quart, La Vall d'en Bas, Riudaura, Vilamalla, Porqueres, Cornellà de Terri, Bordils, La Pera, Cervià de Ter, Bellcaire d'Empordà, Viladamat, Bolvir, Avinyonet de Puigventós, Llers, Ogassa, Darnius, Vila-sacra, Vilamacolum, Riudellots de la Selva i Bonmatí - Sant Julià de Llor.