Notícies

La Diputació subvenciona amb 200.000 euros els projectes de catorze noves empreses innovadores o tecnològiques

Foto : La Diputació subvenciona amb 200.000 euros els projectes de catorze noves empreses innovadores o tecnol&ograve

La Diputació de Girona subvenciona amb 200.000 euros els projectes de catorze noves empreses gironines innovadores o de base tecnològica. Les empreses, amb els projectes respectius (un per empresa), han resultat guanyadores d’una convocatòria que la Diputació va obrir el mes de febrer per donar suport a l’activitat empresarial, a la qual es varen presentar seixanta-tres empreses. Cada empresa guanyadora percebrà al voltant de 15.000 euros per executar el seu projecte, fet que comportarà que s’impulsin quaranta-cinc llocs de treball (vint-i-nou a temps complet i setze a temps parcial) i que es generi una inversió total al territori d’1.240.392,05 euros. De les catorze empreses, sis són gironines i la resta, dels municipis d’Aiguaviva, Figueres, les Preses, Olot, Riudarenes, Riudellots de la Selva, la Vall d’en Bas i Vilademuls. Es tracta d’empreses de nova creació que tenen entre un i cinc anys de vida.


Els sectors d’aquestes empreses són diversos: fabricació de motos elèctriques; fabricació d’aparells de localització; producció i realització audiovisual; activitats de programació informàtica; comercialització d’electricitat; serveis relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació; investigació; serveis tècnics d’enginyeria, i gestió d’establiments, entre d’altres.


Les bases i la convocatòria de subvencions es van publicar el 4 de febrer, i el termini per presentar les sol·licituds es va acabar el 24 del mateix mes. Les empreses varen defensar els seus projectes davant d’una comissió de valoració formada per representants de la Diputació, el Parc Científic i Tecnològic, la Cambra de Comerç, l’associació AENTEG (Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona) i Start-Up Catalonia. La comissió, a l’hora de valorar els projectes, va tenir en compte especialment la creació de llocs de treball, la internacionalització i el potencial de creixement.


La convocatòria s’emmarca en el programa «Suport a l’activitat empresarial», que té com a objectiu donar suport econòmic afavorint, d’una banda, la contractació de personal i, de l’altra, les actuacions que fomentin o millorin la innovació a les empreses. El programa sorgeix arran de l’estudi «Diagnosi, estratègia i potencial de desenvolupament del sistema territorial d’innovació de la demarcació de Girona», que la Diputació va presentar el mes de desembre de l’any passat (vegeu: http://bit.ly/1cN21K7) i que recomanava una línia d’actuació que incidís en petites empreses on encara són dominants els obstacles i no s’incentiva la innovació. Des de llavors, la Diputació, mitjançant la seva àrea de Promoció Econòmica i l’organisme DIPLAB, ha treballat conjuntament per bastir aquest programa. D’altra banda, per a la redacció de les bases i la convocatòria també s’han tingut molt en compte les directrius sobre els principals sectors per potenciar que estableix l’estratègia d’especialització de Catalunya, el RIS3CAT.


La presentació de les subvencions i del programa «Suport a l’activitat empresarial» ha tingut lloc avui a la Diputació de Girona. Hi han participat Joan Giraut, president de la Diputació de Girona en funcions; Miquel Noguer, vicepresident de la Diputació en funcions; Ramon Soler, diputat de Promoció Econòmica en funcions, i representants de les catorze empreses gironines que han obtingut la subvenció.



Aquestes són les empreses que han obtingut la subvenció:


Volta Motorbikes és una empresa que es dedica al disseny i la fabricació de motos elèctriques. Actualment té ja el seu primer model al mercat, presentat el darrer 9 de maig en el marc del Saló Internacional de Barcelona. Es tracta d’un model pensat per als desplaçaments diaris dins les grans ciutats, que es començarà a comercialitzar a Europa. L’ajut concedit per la Diputació de Girona permetrà que l’empresa, ubicada a Figueres, pugui assistir a les fires de Barcelona i Milà, referents en el sector, amb la finalitat de donar a conèixer la marca catalana de motos elèctriques.


OTCEngineering és una empresa especialitzada en productes i en solucions per a la mobilitat intel·ligent i sostenible, i el vehicle connectat. El seu valor afegit és la integració de tecnologies electròniques i de programació. La subvenció de la Diputació els donarà impuls per esdevenir una enginyeria de referència per a la innovació i consolidar les seves aptituds, amb la contractació de personal que els permetrà esdevenir una enginyeria de referència per a la innovació, basada en el coneixement i en les noves tecnologies.


TOTHOMweb és una empresa social especialitzada en la creació i correcció de webs accessibles, adaptats a tots els col·lectius: des de persones amb una discapacitat fins a usuaris de dispositius mòbils, gent gran o persones que naveguin amb dispositius limitats. Entre d’altres, aquesta empresa ha treballat per a la UNESCO, l’Ajuntament de Barcelona, TMB, la Universitat Oberta de Catalunya o la European Agency for Special Needs in Education. El projecte que es desenvoluparà gràcies a la Diputació serà una plataforma que permetrà a qualsevol persona transformar, de manera simple, el seu web en una pàgina web accessible, gràficament i sense que calgui tenir coneixements de programació.


Communitat Editorial Digital és una editorial especialitzada a editar, dissenyar i desenvolupar revistes interactives per a tauletes i telèfons intel·ligents aplicant la millor usabilitat i tecnologia. Amb més de tres anys d’experiència en el sector, han creat Mediazines, que rebrà el suport de la subvenció de la Diputació de Girona, la qual és la primera plataforma de revistes cent per cent interactives dirigides al món de parla hispana, amb una tarifa plana de només 1,99 euros al mes per tot el contingut que s’ofereix. Actualment hi ha disponibles dotze revistes pròpies, amb continguts d’interès global, i pròximament s’incorporaran altres revistes de tercers, sempre amb el mateix preu.


Som Energia és una cooperativa de consumidors sense ànim de lucre, nascuda amb el compromís d’impulsar el canvi en el model energètic actual. Les activitats principals són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable per impulsar l’eficiència i l’estalvi. Un dels factors que més pesen en l’eficiència és la formació i la conscienciació dels usuaris. La subvenció de la Diputació els permetrà crear informes energètics personalitzats per a cada client, i en funció de les característiques i dels consums, aportar comparatives amb usuaris similars i consells per estalviar energia d’una manera clara i amena.


BLab Digital Marketplaces
desenvolupa aplicacions interactives multiplataforma per al sector de la neu i la muntanya amb l’objectiu de millorar l’experiència i ajudar les destinacions i diferents agents que configuren el sector a connectar amb un client cada cop més tecnològic. En aquest context, la subvenció de la Diputació de Girona ajudarà a finançar la internacionalització als Alps i a l’Amèrica del Nord d’un nou sistema d’assistència i guiatge en pistes i rutes de muntanya mitjançant el mòbil que ha estat implantat amb èxit en algunes estacions dels Pirineus, i que millora l’orientació i la seguretat de les persones.


Energy Tools és una enginyeria multidisciplinària especialitzada en el sector energètic: tarifació (d’electricitat i de gas), sistemes d’automatització per a la indústria i participació en el projecte «Suport a l’activitat empresarial» de la Diputació de Girona. Són creadors d’una plataforma tecnològica de control i mesura de consums per a la implementació de l’ISO 50001. Disposen d’un equip de professionals de diferents àmbits, coneixedors de la reglamentació específica de cadascun dels sectors energètics, tots ells preparats per aportar solucions als problemes específics que puguin sorgir en qualsevol tipus d’instal·lació per millorar-ne l’eficiència energètica.


Ubikwa Systems és una start-up gironina especialitzada en l’«Internet de les coses». Les seves capacitats van des del disseny de sensors intel·ligents que interactuen amb l’entorn fins al desenvolupament d’aplicacions avançades al núvol per al processament i la presentació de dades. El projecte «Smart Silo» consisteix en un innovador dispositiu de baix cost per al control remot d’existències en les sitges de la granja. El sistema realitza un escaneig en 3D del contingut de la sitja i envia les dades a Internet, des d’on es poden consultar amb una aplicació web o des del mòbil.


Pragmatic Diagnostics
és una empresa experta en R+D+i del sector del diagnòstic in vitro a escala internacional que pretén facilitar l’elaboració de diagnòstics mèdics mitjançant l’optimització d’assaigs del tipus «anàlisis clíniques». El projecte que es durà a terme gràcies a l’ajut de la Diputació de Girona es basarà en el desenvolupament d’una nova tècnica analítica que permetrà realitzar tests més econòmics i ràpids, potencialment en suport portàtil, amb múltiples aplicacions, com per exemple en el diagnòstic de la tuberculosi.


CLAITEC és una empresa tecnològica especialitzada en la implementació de solucions de seguretat industrial i de prevenció d’accidents laborals. Amb productes innovadors, donen solucions a problemes que fins ara no estaven resolts; tot utilitzant la tecnologia de la radiofreqüència, són capaços de localitzar persones i vehicles, i d’aquesta manera crear entorns més segurs i augmentar la productivitat de les empreses.


INBROOLL INDUSTRIES SL és una enginyeria especialitzada en desenvolupament integral de producte. Fan projectes per a tercers, començant amb l’estudi de mercat, la recerca bàsica i aplicada, la construcció de prototips i les proves de laboratori, i acabant amb l’estudi de viabilitat econòmica, el desenvolupament, la industrialització i, en alguns casos, la producció. Amb l’ajuda de la Diputació de Girona, l’empresa continuarà creixent, incorporant nou personal per introduir-se en altres sectors estratègics, i realitzarà inversions per desenvolupar producte propi i una marca pròpia.


Naturaki.com va néixer fa quatre anys. És una empresa dedicada a la gestió comercial de cases rurals i amb encant a la província de Girona, que incorpora quatre elements clau: la tecnologia, el màrqueting, la millor atenció al client i la millor atenció als propietaris. L’ajut de la Diputació els permetrà incrementar la capacitat de comercialització i millorar la plataforma tecnològica i de venda per expandir-se a nous territoris i accelerar així el creixement.


TECNIC INDUSTRIAL ENGINEERS fundada el 2011, es dedica a la subcontractació industrial en diferents nivells (enginyeria pròpia, transformació metàl·lica, mecanització, i muntatge mecànic i elèctric). Amb seu a Riudarenes, dedicarà la subvenció obtinguda a la formació i contractació de nou personal per donar el servei als seus clients dels sectors farmacèutic, sanitari, químic i aeronàutic, i incorporarà noves tecnologies i metodologies, úniques a la zona, per diferenciar-se de la possible competència. La subvenció de la Diputació els permetrà desenvolupar, gràcies a l’ampliació de l’equip Tècnic, una nova generació de productes amb tecnologia de radiofreqüència UWB.


Anticto és un estudi independent de creació de videojocs i tecnologia gràfica. El projecte principal és «Mutable», un sistema de creació d’avatars (personatges 3D configurables pels jugadors). «Mutable» dóna el control als artistes 3D de cada projecte per definir què i com poden modificar la seva aparença virtual els jugadors. Amb l’obtenció de l’ajut, desenvoluparan la tercera fase, que consisteix en la integració del sistema al motor de jocs Unreal Engine 4 i l’optimització d’aquest per funcionar al núvol.