Notícies

Digitalitzaran els prop de 1.800 exemplars del setmanari La Comarca d’Olot

Foto : Digitalitzaran els prop de 1.800 exemplars del setmanari La Comarca d’Olot

Els prop de 1.800 exemplars, amb més de 90.000 pàgines, del setmanari La Comarca d’Olot, que es va crear l’any 1979 i que té un gran valor històric i social, seran digitalitzats. Això serà possible després de l’acord de l’empresa propietària de la revista, Edicions El Bassegoda, SL, amb la Diputació de Girona. La digitalització compta amb un pressupost global de 72.000 euros, i un cop feta, es posarà a disposició del públic per mitjà del servei d’imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

L’empresa editora del setmanari va decidir digitalitzar tots els números publicats amb un doble objectiu: d’una banda, facilitar la consulta ciutadana i, de l’altra, garantir la custòdia de tot aquest llegat periodístic en un altre suport. La digitalització, entre altres avantatges, implica que es podrà accelerar la localització de la documentació i reduir el temps de recerca i de consulta, a més que facilitarà la utilització de l’arxiu per part del personal i permetrà augmentar-ne la qualitat dels continguts.

Per fer possible la digitalització, Edicions El Bassegoda va demanar, el mes de març passat, un ajut a la Diputació per cobrir part del cost, que puja a 72.000 euros. La Junta de Govern de la Diputació, reunida dimarts passat, va acordar una col•laboració econòmica de 60.000 euros, que representa el 83,33 % de tot el projecte. Segons s’exposa en els motius de l’acord, la subvenció es fa efectiva perquè es considera que la digitalització té un interès públic, social, històric i cultural necessari i enriquidor per a les comarques gironines.

La Comarca d’Olot ha reflectit el dia a dia de la comarca de la Garrotxa al llarg dels darrers 36 anys. Es va fundar l’any 1979, per iniciativa d’Antoni Garrido i de nou persones més. Garrido, que abans havia col•laborat a Ràdio Olot i al setmanari Olot-Misión (que després es convertiria en L’Olotí), dirigeix el mitjà, que ofereix informació general, des del primer dia. La revista, que té un tiratge setmanal de 2.600 exemplars, s’ha convertit en tot un referent de la premsa comarcal en català, i lectors, entitats i administracions han trobat en aquest mitjà un altaveu de les seves activitats.

El primer número de la revista va sortir el dia 18 de gener de 1979. Era un exemplar de 24 pàgines que costava 30 pessetes (18 cèntims d’euro). Actualment, la revista val 2 euros. La portada del primer número reproduïa una fotografia a tot color del volcà Montsacopa, feta per Ramon Teixidor. Entre les notícies de l’exemplar esmentat, hi havia una entrevista a Pere Planella, director del Teatre Lliure de Barcelona; un article sobre Josep Clarà, o informació sobre les eleccions municipals i generals.