Notícies

El massís del Montseny celebra el centenari de l’inici de la seva protecció amb l’ampliació de la seva Reserva de la Biosfera

Foto : El massís del Montseny celebra el centenari de l’inici de la seva protecció amb l’ampliaci&

L’àmbit de Reserva de la Biosfera del Montseny s’ha ampliat de 30.120 a 50.166 hectàrees. Així ho ha acordat recentment el Consell Internacional de Coordinació del Programa Home i Biodiversitat de la UNESCO. L’ampliació, que s’ha concretat en incloure tot el terme de 17 dels 18 municipis que l’integren, ha coincidit amb la commemoració del centenari de l’inici de la protecció del massís, que va impulsar la Mancomunitat de Catalunya. I per celebrar l’efemèride, s’ha editat un llibre sobre els antecedents històrics de la creació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny que va ser presentat aquest diumenge a Sant Esteve de Palautordera.

La UNESCO va acordar l’ampliació de la Reserva de la Biosfera del Montseny en la reunió que va tenir lloc el passat 12 de juny a Suècia. L’ampliació comporta anar més enllà de l’actual perímetre del Parc Natural, per integrar tot el territori dels 18 municipis que l'integren, a excepció d’un, el de Sant Feliu de Buixalleu, de la província de Girona. Els altres municipis gironins que formen part de la Reserva i del Parc són Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Viladrau.

El massís del Montseny va ser declarat Reserva de la Biosfera  l’abril de 1978, després que les diputacions de Barcelona, el 1977, i de Girona, el 1978, aprovessin el Pla especial de protecció del massís. El 1987 es va declarar parc natural d’acord amb la Llei d’espais naturals del Parlament de Catalunya. El Montseny també està inclòs en la xarxa europea Natura 2000. L’any 2008 es va aprovar un nou pla especial, que ampliava l’abast territorial, amb el qual se superaven els termes de la Reserva. Aleshores els municipis i les diputacions de Barcelona i Girona, responsables del Parc, van decidir impulsar l'ampliació de la reserva. I això és el que ara s’ha aconseguit. Amb l’eixamplament els límits de la Reserva han superat els del Parc Natural. D’aquesta manera, la Reserva passa a tenir ara 50.166 hectàrees i una població de més de 50.000 habitants. L'engrandiment de la Reserva de la Biosfera del Montseny significa un pas endavant en el reconeixement i la revaloració d'aquest espai singular, d'una gran riquesa mediambiental, que s'alça a tocar del territori metropolità de Barcelona.

L’ampliació de la Reserva s’ha produït en un moment especialment significatiu per al Parc Natural del Montseny, ja que es commemora el centenari dels inicis de la seva protecció del Montseny. Es tracta d’una iniciativa que va impulsar la Mancomunitat de Catalunya, que estava formada per les quatre diputacions catalanes. La commemoració institucional d’aquesta efemèride va tenir lloc diumenge 15 de juny al teatre Pare Casals de Sant Esteve de Palautordera. L’acte va comptar amb els presidents de les diputacions de Barcelona i Girona, Salvador Esteve i Joan Giraut, respectivament, de l’alcalde del municipi, Esteve Cañellas, i de les autoritats gestores del Parc Natural i Reserva de la Biosfera. “La voluntat de protecció del Montseny, justament, va ser una de les primeres tasques que va endegar la Mancomunitat”, va recordar Giraut. Per la seva banda, Esteve va demanar la implicació de la societat: “El Montseny és de tothom i tothom ha de vetllar pel seu futur”.

Durant l’acte, es va presentar el llibre Cent anys de protecció del massís del Montseny. Els antecedents històrics de la creació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. La presentació va anar a càrrec dels dos autors: Jordi Soler, cap de la direcció territorial nord de l’oficina tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, i Josep Melero, cap de la unitat de programació pedagògica i divulgativa de la gerència d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.  Durant la presentació, Soler va voler recordar que la idea de protegir la natura  va néixer a la ciutat. “És una idea urbana”, va recordar Soler, que va explicar que un dels projectes que no es va portar a terme va ser la construcció d’un funicular. Melero, per la seva banda, va voler recordar que la protecció tenia un gran objectiu: integrar el Montseny al seu territori per a la seva divulgació.