Notícies

La Diputació de Girona signa el Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya 

Foto : La Diputació de Girona signa el Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catal

El president accidental de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va signar ahir el Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya. L’acte de signatura, que va tenir lloc al saló de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el va presidir el conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Jordi Turull. També hi van intervenir el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz; el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada; i altres entitats, clubs, consellers esportius, federacions i col•legis professionals.

Per assegurar el màxim consens i la coordinació del Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya s’ha dissenyat, conjuntament amb el Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya, un procés participatiu, durant els mesos de febrer, març, abril, maig i juny de 2017, que ha servit per recollir l’opinió de tots els actors del món de l’esport en tots els nivells. Amb aquest reeixit procés participatiu ha nascut el Pacte, que pretén esdevenir el pas previ de la redacció d’una nova llei de l’activitat física i de l’esport de Catalunya.   

El Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya té com a objectiu la recerca d’un model de societat amb més qualitat de vida i més saludable. També es busca introduir l’esport i l’activitat física de manera transversal en sectors de la vida educativa, social, cultural i empresarial. Tot això es tradueix en més qualitat de salut i, consegüentment, en menys despesa sanitària.  

L’esport català és una història d’èxit des del punt de vista històric. D’aquí sorgeix la importància que té el sector esportiu en l’economia productiva i en la generació d’ocupació. Fa poc que s’ha commemorat el 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, amb què Catalunya va esdevenir un referent modèlic en l’organització d’esdeveniments esportius internacionals. La Diputació de Girona participa en aquest Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya compartint la noció que l’esport genera millors persones i més oportunitats per a un país que, de segur, serà més saludable i eficient. La demarcació de Girona, en particular, té l’esport com a part essencial i identitària en l’àmbit cultural, pedagògic, social i econòmic.  

Durant l’acte s’ha destacat que el camí transcorregut «no ha estat fruit de l’atzar, sinó del compromís, la valentia i la fermesa de gent molt diferent i d’actors molt diversos. Amb el treball i l’esforç conjunt de nombroses generacions d’esportistes, tècnic, federacions o clubs». Per això, aquest patrimoni esportiu «que el nostre país ha anat edificant en les darreres dècades és realment vigorós» i  ha demostrat que «som una nació que té ànima esportiva i Catalunya actua amb aquest esperit esportiu, amb un estímul constant per intentar millorar, de treball en equip, de marcar-se noves fites i assolir-les amb constància, esforç i determinació. Nomes amb aquesta mentalitat esportiva podem afrontar el moment transcendental que viu el país».

Per exemplificar els èxits esportius, les xifres parlen per sí soles: 3 milions de persones practiquen l’esport. I a Catalunya hi ha 18.000 entitats esportives i 72 federacions. Aquestes dades avalen els resultats que han obtingut jugadors i clubs catalans en competicions nacionals, estatals i internacionals. Per exemple, en els Jocs Olímpics de Rio de l’any passat, es van aconseguir 13 medalles i 11 diplomes”. Tot plegat, segons el portaveu, ha servit per teixir «un model d’èxit en tots els nivells».

El Govern «té un mandat democràtic que ens obliga a tenir a punt les estructures d’Estat per si els catalans i les catalanes decideixen en el referèndum de l’1-O que el nostre país sigui independent. Per això, en l’àmbit esportiu també ens fixem objectius d’Estat, que queden establerts en aquest Pacte. Avui presentem el disseny d’un nou model de governança innovador».

En aquest sentit, el portaveu del Govern ha afirmat que «els valors que acompanyen l’esport són els mateixos que permeten avançar una societat. L’esport educa, l’esport fa salut. L’esport ens fa millors persones», ha conclòs.

El secretari general de l’Esport ha recordat que «tenim l’encàrrec i el mandat democràtic de deixar el país a punt per a la consecució d’un nou Estat. Aquests reptes que assumim ens faran ser un país referent a Europa i en el món occidental».

 

Pacte Nacional de l'Activitat Física i l'Esport