Notícies

Presentació del Servei de Català de la Selva i Santa Coloma de Farners

Foto : Foto: CNL

Des d’ara el municipi de Santa Coloma de Farners disposarà d’un nou Servei Comarcal de Català (SCC), des d’on s’atendrà la població i s’organitzaran cursos i altres activitats relacionades amb la llengua, la cultura i el patrimoni catalans. La iniciativa s’inscriu en el conveni que han signat aquest matí l’Ajuntament de Santa Coloma i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) de Girona, el qual estableix i concreta la intensificació de la col·laboració i la continuïtat del foment de l’ús de la llengua catalana al municipi i a la totalitat de la comarca de la Selva. Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, diputat de Cultura i president del Consell de Centre del CNL de Girona, i Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners, han signat el conveni en representació de les respectives institucions. A l’acte també hi ha assistit Pere Mas Gispert, representant del Consell Comarcal de la Selva al Consell del CNL de Girona. 

El conveni preveu que des de l’SCC de la Selva es dediqui una jornada de vint-i-cinc hores setmanals a donar servei a la ciutat, que es distribuiran entre l’atenció al públic, l’assessorament i la impartició de cursos. Aquesta mesura  implicarà la presència física d’un tècnic del Servei a la Casa de la Paraula, emplaçament que acollirà les instal·lacions del nou SCC. A més, la ubicació permetrà als ciutadans mantenir una relació propera amb el tècnic i establir sinergies bidireccionals que afavoriran l’organizació d’activitats. Paral·lelament, es reforçaran altres línies de treball ja iniciades relacionades amb l’acolliment lingüístic, el Voluntariat per la llengua o el foment de la lectura, així com les col·laboracions amb altres entitats i organismes de Santa Coloma, com l’Escola d’Adults, la Biblioteca Joan Vinyoli, El Centre – Eix de Negoci... 

Arran de la signatura d’aquest conveni, el Servei Comarcal de Català de la Selva passarà a dir-se Servei de Català de la Selva i Santa Coloma de Farners i inclourà el punt d’atenció al públic de la Casa de la Paraula, que s’afegirà al que ja hi ha ubicat a la seu del Consell Comarcal de la Selva. 

En el descurs de l’acte, que ha tingut lloc a la mateixa Casa de la Paraula, Albert Piñeira ha defensat que «comptar amb un projecte de promoció de l’ús correcte de la llengua catalana és vital per al creixement saludable de la nostra cultura». El vicepresident també ha afegit que «des de la Diputació som plenament conscients de la necessitat d’ampliar serveis en l’àmbit de la formació en la llengua catalana, per aquest motiu col·laborem de manera activa en les campanyes que sensibilitzen la societat sobre la importància de conèixer el català i fer-ne un bon ús».

El nou Servei de Català de la Selva i Santa Coloma de Farners s’estructura a partir de dues línies d’actuació, la col·laborativa i la voluntat de servei a la població. La primera es concreta en les hores que des del Servei es dedicaran a l’assessorament lingüístic a entitats de la comarca i pel foment d’actuacions que es desenvoluparan de manera conjunta amb altres organismes i associacions municipals. Pel que fa a la voluntat de servei, es materialitzarà en l’organització d’activitats i jornades culturals obertes a tot el públic i que tindran l’objectiu de promoure la llengua catalana.  

Servei Comarcal de Català de la Selva

El SCC de la Selva va nèixer el 1992, quan el Consell Comarcal de la Selva es va integrar al CNL. Des d’aleshores, bona part de l’activitat del Servei s’ha desenvolupat al municipi de Santa Coloma de Farners. L’activitat s’ha centrat, sobretot, en l’organització de cursos de català per a adults. 

Consorci per a la Normalització Lingüística

El CNL, creat el 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, més de noranta ajuntaments i trenta-set consells comarcals. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixmenet i l’ús de la llengua catalana.