Notícies

Pere Vila, amb els alumnes del FEDAC Sant Narcís que aquest dies participen a la First Lego League als EUA

Foto : Pere Vila a Saint Louis (Missouri) amb l'equip del FEDAC Sant Narcís
El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha viatjat aquesta setmana a Saint Louis, als Estats Units, amb els set alumnes de l’escola FEDAC Sant Narcís (Girona), que aquests dies participen a la competició internacional de robòtica World First Lego League, per acompanyar-los i donar-los suport.

Els set joves de setze anys (Daniel Cusí, Yara Hinojosa, Marta Vilaseca, Pau Balliu, Gerard Vicente, Tomas Melero, Marc Garcia) i el seus entrenadors (David Camacho, Marc Camacho, Eva Maria Lopez i David Gonzalez) conformen un equip que ells mateixos han batejat com els Black Wolvineers. Es van classificar primerament per participar al campionat d’Espanya del març, on van obtenir el segon premi de la Fundación Riojana para la Innovación al Ganador, fet que els va donar accés per anar al campionat mundial, que s’està duent a terme aquests dies, del 26 al 29 d’abril, i que compta amb més de 110 equips d’arreu del món.

La First Lego League (FLL) és una competició d’àmbit mundial que planteja als joves d’entre 10 i 16 anys un repte real. L’objectiu és, d’una banda, dissenyar i programar un robot amb peces de LEGO i, de l’altra, plantejar un projecte que resolgui algun problema del repte. En aquesta competició, els equips formats d’entre tres a deu participants, guiats per la seva imaginació i el seu entrenador, descobreixen futures vocacions científiques i tecnològiques a la vegada que contribueixen a la societat. El fet de treballar en equip fomenta l’aprenentage per adaptar-se a una multitud de situacions diferents, ser empàtics, gestionar les emocions, les frustracions...

Creativitat en tres eixos

La FLL consta de tres parts, el projecte científic, el robot i els valors:
 
  • en el projecte científic, hi cal buscar una solució en equip al repte plantejat.
  • el robot, cal dissenyar i programar-lo perquè resolgui les proves que et proposen.
  • en els valors, hi queda representat tot allò que els participants han après i que afecta el seu desenvolupament integral com són la gestió de les emocions i dels conflictes, el treball en equip, l’empatia…
Cada equip ha de ser capaç de defensar cadascuna de les tres parts en una exposició davant d’un jurat
 
El repte «Animal Allies»
 
El repte d’aquest any s’anomena «Animal Allies», a partir del qual els participants s’han hagut de plantejar com és la relació entre els animals i els humans. Tot el repte, des del projecte fins al robot, ha estat ambientat en el sector dels animals.

Els participants han hagut d’identificar diferents problemes fins a trobar-ne un al qual poder plantejar  una solució. Per fer-ho, ha calgut que es posessin en contacte amb gent del sector.
 
El projecte
 
El projecte científic s’ha enfocat a millorar la relació animal-humà. S’ha partit d’un problema que pateixen les cabres: les infeccions causades pels cròtals i que poden provocar febre, malalties i, fins i tot, una baixada en la producció de llet.

La idea ha consistit a substituir el cròtal per un microxip d’identificació d’uns 4 mm de diàmetre i 34 mm de llargada que funciona amb tecnologia RFID i que envia ones que són captades per una polsera que amplia la senyal. Per tal d’incorporar avantatges, s’ha decidit afegir sensors a la polsera per saber dades importants sobre la salut de la cabra; actualment disposa de podòmetre, pulsòmetre i sensor de
temperatura, però es té pensat afegir-ne més en un futur.
 
Aquesta solució permet la identificació visual de la cabra externament i electrònicament, a més de poder controlar la salut de la cabra i ajudar així tant al granger com a la cabra,
 
Així mateix, el projecte ha servit perquè els alumnes refermin l’aprenentatge gràcies als bons resultats que s’obtenen quan es prima el treball en equip, l’esforç, la constància i la bona organització.

Segona tarda de robòtica  a l’escola FEDAC Sant Narcís

El divendres 2 de juny, els alumnes participants explicaran la seva experiència en el marc de la Segona tarda de robòtica FEDAC que tindrà lloc a l'escola FEDAC Sant Narcís i que també inclourà tallers per a nens i joves.