Notícies

Finalitzen els treballs de conservació i millora a la riera de Palagret

Foto : Finalitzen els treballs de conservació i millora a la riera de Palagret

“la Caixa”, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Celrà finalitzen els treballs a la riera de Palagret. Els treballs han consistit a eliminar espècies de flora invasora, principalment l’ailant, a afavorir la recuperació de la vegetació de ribera mitjançant estassades selectives, i a netejar diversos punts d’abocaments incontrolats. Aquest projecte s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, el qual té un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona fomentant alhora la inserció laboral de grups amb risc d’exclusió social.

Aquest mes de març han finalitzat els treballs de millora de l’entorn de la riera de Palagret. L’àmbit executat s’inicia a l’aiguabarreig entre la riera de Palagret i la riera de Mavalls (al límit de l’EIN les Gavarres), i finalitza 1,5 km aigües avall. El projecte s’emmarca íntegrament en el terme municipal de Celrà, i tot l’àmbit on s’han executat els treballs és propietat de l’Ajuntament.

Valors naturals de l’espai
La riera de Palagret té un curs típicament mediterrani, amb un caràcter estacional, i fa funcions de corredor biològic entre les Gavarres i la plana agrícola. Hi trobem presents alocars i sargars de terra baixa, ambdós catalogats com a hàbitats d’interès comunitari, dels quals en el conjunt de Catalunya se’n conserven pocs. La conservació d’aquests bosquetons és la millor garantia per retenir les importants revingudes, alhora que el brancam tendeix a retenir els sediments i contribueix a desenterbolir l’aigua.

A més de l’hàbitat d’alocars i sargars, hi trobem petits retalls d’albereda de la terra baixa, també inclosos com a hàbitat d’interès comunitari.

En l’àmbit faunístic, cal destacar la presència d’una població permanent de barb de muntanya (Barbus meridionalis), espècie inclosa en la Directiva 92/43 referent a la protecció dels hàbitats. A més, la formació de petits gorgs després de les riuades intermitents permet la reproducció d’amfibis les larves dels quals metamorfitzen ràpidament, com ara el gripau corredor (Bufo calamita).

Actuacions
Els hàbitats naturals que han estat objecte d’intervenció es trobaven en un cert grau de degradació com a conseqüència d’intervencions antròpiques a la mateixa llera, o per la intrusió d’espècies al·lòctones invasores.

L’objectiu del projecte ha estat restaurar l’hàbitat de ribera mitjançant l’eliminació de les espècies arbòries invasores, principalment ailants, i afavorir la recuperació de l’alocar iniciat en campanyes anteriors mitjançant desbrossades selectives. També s’ha eliminat una gran quantitat d’abocaments incontrolats al llarg de tot el tram de riu.

Per determinar la tècnica òptima per a l'eliminació dels ailants, s'han tingut en compte experiències prèvies realitzades en anteriors fases d’aquest projecte. En concret, s’han combinat dos herbicides, els quals s’han inoculat directament als troncs en forats realitzats amb un trepant al voltant de la soca. Un cop el tractament fitosanitari ha provocat la mort de l'arbre, s'ha tallat i s'han eliminat les restes mitjançant una crema controlada. Els treballs han permès eliminar rodals d'ailants que ocupaven una superfície de 7.000 metres quadrats. Pel gran creixement vegetatiu de l'espècie, cada individu pot estendre's i arribar a ocupar grans superfícies. Per exemple, durant els treballs s'ha eliminat un rodal de més de 1.000 metres quadrats format per un sol individu.

En les actuacions d’eliminació de residus, desbrossades selectives i retirada de peus d’ailants morts hi ha participat una brigada de quatre persones de la Fundació Ramon Noguera, fundació que vetlla per la integració de persones amb discapacitat intel·lectual i risc d'exclusió social. El tractament amb herbicides dels ailants i la direcció tècnica dels treballs, l’ha realitzat l’associació Galanthus.

Amb aquesta actuació es dóna per finalitzada l’actuació de control de l’ailant en l’àmbit situat aigües amunt de l’àrea de treball i en tot el tram que transcorre pel municipi de Celrà. Es consideren lliures d’ailants un total de 1.000 hectàrees forestals situades a la conca de la riera de Palagret, en gran mesura situades dins l’ENP de les Gavarres. No obstant això, s’hauran de realitzar treballs de manteniment futurs per tal d’evitar la reocupació de l’espècie invasora.

 

Més informació: