Notícies

Exposició commemorativa dels 350 anys de la fundació de l’antic Hospital de Santa Caterina 

Foto : Exposici&oacute; commemorativa dels 350 anys de la fundaci&oacute; de l&rsquo;antic Hospital de Santa Caterina&nbsp;<

Des d’ahir, i fins al 12 de novembre, es pot visitar a la seu de la Generalitat a Girona l’exposició «350 anys al teu costat», que commemora el 350è aniversari de la fundació de l’antic Hospital Santa Caterina de Girona. L’exposició es nodreix, principalment, de fons d’imatges dels arxius de la ciutat, i vol posar en relleu la memòria històrica de l’hospital, feta de vivències, emocions i records, que, en conseqüència, ha de ser preservada. 

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, el delegat del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, van ser a l’acte d’obertura i presentació de l’exposició en representació de les tres institucions que promouen la mostra. Pere Vila va manifestar que «els edificis tenen història i l’exercici de fer memòria ens pertoca a les institucions». També va destacar que l’exposició —treballada amb cura per les institucions que hi han col·laborat— «és un document cultural imprescindible de la història de la ciutat de Girona, de la seva província i del conjunt del país». Es tracta, doncs, d’un edifici que ha format part de la història de la ciutat, al qual la Diputació no ha volgut deixar de donar suport, amb la finalitat que continuï prestant servei al conjunt de la ciutadania, que és l’objectiu que va motivar les institucions a l’hora de facilitar la fundació de l’Hospital.

En la mostra, cinc portals situats al passatge documenten els cinc àmbits de l’exposició: L’Hospital i la ciutat; Atenció al malalt; Laboratoris, sales d’operacions i farmàcia; Vida interior, i L’Hospital visitat i celebrat. Cadascun dels àmbits té una fotografia de gran format que els identifica en un costat lateral i una acurada cronologia de la història de l’Hospital a l’altre costat. Pel que fa a l’espai expositiu Santa Caterina, hi ha més moments històrics ambientats a partir d’objectes propis de l’Hospital. El recorregut dins la sala s’inicia en el moment de tancament de la institució hospitalària, l’any 2004, que s’il·lustra mitjançant un recull de fotografies significatives del temps de desolació i silenci de l’Hospital, un cop abandonat l’edifici.

A continuació, el trajecte de l’exposició és un compte enrere en el temps. La mostra condueix el visitant als orígens històrics amb una selecció de peces arqueològiques ceràmiques de caràcter domèstic, com ara càntirs, plats, escudelles, biberons i orinals provinents del primer hospital. Altres moments destacats del recorregut dins la sala són les sales de llits, característiques de l’hospital, la farmàcia, una de les més notables conservades en el seu lloc d’origen, i els quiròfans.

La visita a l’espai expositiu interior està animada amb la projecció de dos vídeos sobre l’edifici. Retalls de vida és un audiovisual bastit a partir d’una successió de fotografies escollides pel seu interès històric, que es presenten per dècades (des del 1890 fins al moment actual). Concert a l’hospital (1940-1949) i Combregar general dels malalts (1939) són els títols de dues pel·lícules curtes d’Antoni Varés que s’ambienten al pati de l’Hospital. 

Les imatges de l’exposició procedeixen dels fons del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona (INSPAI), del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), de l’Ajuntament de Girona, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de la Delegació de la Generalitat a Girona, de l’Institut d’Assistència Sanitària, de la Fundació Mascort i dels fons personals de la farmacèutica Emília de Puig i del fotògraf Xevi F. Güell. Igualment, les institucions que han participat en l’exposició amb els seus fons patrimonials són: el Museu d’Art de Girona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, l’Institut d’Assistència Sanitària i el Bisbat de Girona. 

Les activitats commemoratives programades s’allargaran fins al mes de novembre amb conferències, visites guiades i la publicació d’un llibre commemoratiu que vol deixar testimoni de la trajectòria històrica de l’Hospital i del seu patrimoni arquitectònic i artístic, alhora que explicarà la seva rellevància en la vida ciutadana de Girona.