Notícies

Tot a punt per a la tercera edició de la Fira de la Gamba de Palamós

Foto : Foto: Eddy Kelele

La Diputació de Girona ha acollit, aquest dimarts, la presentació de la tercera edició de la Fira de la Gamba de Palamós, que es farà dissabte, 11 de juny, al municipi baixempordanès. L’acte ha comptat amb l’assistència de Carles Salgas, diputat de la Diputació de Girona; Lluís Puig, alcalde de Palamós, i Francesc Benaiges, patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós. 

La Fira de la Gamba de Palamós, que es podrà visitar d’11 h a 22 h al port palamosí, té com a objectiu incentivar el coneixement del producte estrella del municipi, les diverses maneres de cuinar-lo i, sobretot, fomentar-ne la qualitat certificada mitjançant la Marca de Garantia Gamba de Palamós, la qual assegura que la gamba que arriba al client té el màxim nivell de qualitat. Cal recordar, a més, que la Marca de Garantia garanteix la protecció de l’espècie i els caladors, assegura el compromís amb els pescadors, peixaters i restauradors, manté l’excel•lència del producte, i, finalment, en garanteix la frescor, el sabor i l’origen. 

Pel que fa estrictament a la mostra, de caràcter monotemàtic, compta amb la participació d’empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats a comercialitzar-la. Durant la Fira es podran tastar degustacions elaborades amb gamba de dotze establiments participants —entre restaurants i tavernes—, que es complementaran amb visites guiades a les barques de pesca del port de Palamós, entre d’altres. També es podrà tastar el producte estrella de la jornada: la gamba de Palamós. A banda, també s’oferirà una zona d’exposició i tast de productes per elaborar plats amb gambes o per acompanyar-los, com ara l’oli, l’arròs o el vi. 

Ambaixador de la gamba de Palamós del 2016

Després dels germans Roca, d’El Celler de Can Roca, i del xef Nandu Jubany, en aquesta tercera edició es distingirà el xef Quim Casellas, del restaurant Casamar, de Llafranc, estrella Michelin des del 2011, com a ambaixador de la gamba de Palamós del 2016. Aquest reconeixement es farà el 10 de juny, a les 12 h, en un acte a l’Espai del Peix del port de Palamós. A més, s’aprofitarà per lliurar les noves distincions de la Marca de Garantia Gamba de Palamós. 

Novetats de la tercera Fira de la Gamba de Palamós

Amb la voluntat de créixer i consolidar la Fira arreu de Catalunya, aquest 2016 s’han introduït un seguit de novetats, com és ara la incorporació de la llotja i del mercat del peix com a espais que serviran per millorar el relat a l’entorn de la gamba de Palamós i el seu procés de pesca, manipulació i venda. Precisament amb la voluntat que el visitant rebi la informació sobre el treball que es fa al voltant de la gamba, s’ha apostat per obrir la llotja; és a dir, on es fa la subhasta. Aquest espai es podrà visitar a les 13 h i a les 19 h —amb la inscripció prèvia al punt d’informació de la Fira—, i comptarà amb uns guies experts en la matèria: pescadors i membres de la Confraria de Palamós que des de fa anys apliquen el Pla de Gestió de la Gamba de Palamós. 

També com a novetat, i en la línia de difondre la feina per conservar l’espècie que es fa a Palamós, aquest 2016 s’ha organitzat una jornada tecnicocientífica sobre la gestió de la pesca de la gamba. L’activitat es farà el mateix dissabte 11 de juny a l’equipament municipal de la capella del Carme, i reunirà representants del sector i científics per posar en comú experiències i projectes relacionats amb la pesca de la gamba a Palamós i Maó (Menorca). 

Finalment, i per primera vegada, durant el dia de la Fira l’ambaixador de la gamba Quim Casellas oferirà dues demostracions de cuina en directe (showcookings), a les 12 h i a les 18 h, a l’Espai del Peix. 

Aquesta fira monotemàtica, que organitza l’Ajuntament de Palamós amb la col•laboració de la Confraria de Pescadors de Palamós i les entitats comercials i de restauració del municipi, comptarà amb la participació de les empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats a comercialitzar-la. La Fira de la Gamba de Palamós té el suport de la Diputació de Girona i dels Ports de la Generalitat, i el patrocini d’Estrella Damm.