Notícies

"la Caixa", la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Vilablareix han recuperat i millorat les ribes del riu Marroc

Foto : "la Caixa", la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Vilablareix han recuperat i millorat les ribes del riu Marroc

Des de finals de l’any passat i al llarg d’aquest primer trimestre del 2011 el municipi de Vilablareix ha portat a terme els treballs de restauració ecològica del riu Marroc i la recuperació de l’antic camí fluvial. El projecte Restauració de l’ecosistema fluvial del riu Marroc i recuperació del camí tradicional del riu a Vilablareix, promogut per l’Ajuntament de Vilablareix, ha tingut per objectiu protegir i millorar els valors paisatgístics del riu Marroc i la seva vegetació associada per potenciar aquest espai com a corredor ecològic i social.

S’hi han dut a terme actuacions d’eliminació de flora invasora de 5.721 m2 de robínia jove i 1.842 unitats de robínia adulta (Robinia pseudoacacia), així com d’eliminació d’11.763 m2 de canya (Arundo donax). Aquestes dues espècies estan provocant actualment problemes ecològics al riu Marroc. De fet, totes dues es troben catalogades com a  invasores pel Ministeri de Medi Ambient, ja que representen un perill per a la vegetació autòctona.

En el marc de les actuacions d’eradicació de la vegetació invasora s’han plantat 2.682 plançons de noves espècies autòctones, com ara el vern (Alnus glutinosa), l’àlber (Populus alba), el salze blanc (Salix alba) i el freixe (Fraxinus angustifolia) per tal de restablir la coberta originària, facilitar la recolonització de les espècies autòctones i alhora evitar l’erosió. A més, s’han eliminat residus en diversos trams del riu afectats per abocaments incontrolats.

Amb l’execució d’aquest projecte també s’ha refet un antic camí fluvial que servirà de plataforma per a la descoberta de patrimoni natural del municipi, així com a via de gaudi, de passeig i de promoció de l’activitat física per molts veïns del municipi.

La recuperació del camí tradicional ha finalitzat amb la col·locació de diferents elements identificatius i explicatius al llarg de tot el recorregut. El seu objectiu és donar a conèixer el riu Marroc, la seva estructura, funcions ambientals i socials i la seva fauna i flora. Al llarg del recorregut s’hi troben 5 panells informatius i 8 peus indicatius d’algunes de les espècies de flora que conformen els entorns del riu, així com descripcions dels principals paisatges i elements patrimonials.

Aquest projecte s’emmarca dins el conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” per a la preservació i difusió dels valors naturals, a la qual l’entitat financera destina 1,2 milions d’euros anuals, amb un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, i alhora fomentar la inserció laboral de grups amb risc d’exclusió social.

La Fundació Astres ha estat l’encarregada d’executar totes les accions del projecte, per mitjà de 8 professionals d’ofici i 16 persones amb discapacitat intel·lectual.