Notícies

“la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci de les Gavarres recuperen  boscos originaris 

Foto : “la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci de les Gavarres recuperen  boscos originaris

El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat d’Acció Territorial, Miquel Calm; la directora d’àrea de negoci de la Selva, Teresa Cosials, i el gerent  del Consorci de les Gavarres,  Oriol Armet han presentat avui, a la finca de Can Ribot (Cassà de la Selva), el projecte de millora i difusió dels valors naturals de l’Espai Natural Protegit (ENP) de les Gavarres 2012.

L’actuació ha suposat la reconversió d’una antiga plantació d’eucaliptus de 13,8 ha a bosc de sureda, en un àmbit d’alt interès per a la conservació de la flora autòctona. L’eucaliptus és una espècie molt propensa als incendis forestals, que són la principal amenaça del massís.

El projecte s’emmarca dins del conveni de col·laboració signat entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, que té un doble objectiu: d’una banda, conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, i, de l’altra, propiciar la inserció laboral de grups amb risc d’exclusió social.


Breu història


L’establiment de plantacions d’eucaliptus per a la producció de pasta de paper al llarg dels anys 70, promogut per l’empresa Torras Hostench, perseguia per una banda el proveïment de la planta situada aleshores a Sarrià de Ter, a la vegada que oferia la possibilitat de generar una renda a moltes finques forestals que en aquell moment estaven en desús.

En l’àmbit del massís de les Gavarres, això va suposar una transformació sense precedents amb la plantació de 500 ha d’aquesta espècie d’origen exòtic. Els àmbits on es van implantar eren terres ermes o que havien estat afectades per incendis forestals, i generalment no presentaven formacions amb grans valors forestals. L’aterrament i implantació d’aquesta espècie forana amb aprofitaments molt intensius, va tenir una gran contestació social. 


El projecte

La gestió per a la conservació del paisatge, dels valors forestals i naturals del massís de les Gavarres, és una de les prioritats de l’Obra Social ”la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci de les Gavarres.

Amb aquest objectiu, durant el passat hivern es varen iniciar els treballs per a l’eliminació d’una plantació d’eucaliptus de 13,8 ha, situada a la finca de Can Ribot, de Cassà de la Selva.

L’esmentada plantació, que ja havia deixat de tenir un interès productiu, coincideix amb un àmbit d’alt interès de conservació per la presència d’espècies de flora algunes de les quals protegides com Isoetes durieui.

L’execució ha tingut dues etapes clarament diferenciades. Una primera que ha comportat la tala, el desembosc dels eucaliptus per al seu aprofitament per a biomassa forestal i el tractament de les soques per evitar-ne el rebrot. En aquesta fase s’han respectat curosament els peus espontanis d’alzines i sureres, que evidencien el procés espontani i natural de recuperació. La segona fase ha consistit en la plantació de 2850 alzines sureres i de 1300 pins pinyers, per garantir i accelerar el procés de recuperació del bosc.

Gran part dels treballs forestals han estat executats per 5 persones amb risc d’exclusió social del Grup Èxit. Amb aquest aspecte social es complementa la vessant més ambiental del projecte.  


Prova pilot

L’objectiu, més enllà de la gestió de l’àmbit intervingut, té la clara voluntat de ser demostrativa, mitjançant l’establiment una metodologia per a l’eliminació dels eucaliptus en altres sectors del massís (espècie molt competitiva per l’aigua i nutrients, i rebrotadora).

La restitució d’aquestes plantacions permetria millorar el paisatge i els valors naturals de l’ENP de les Gavarres, i accelerar un procés que de manera natural tardaria dècades en produir-se.
 
La totalitat del projecte té un cost de 39.972,78 €, finançats per l'Obra Social ”la Caixa”, en el marc del conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona per a la millora d’espais naturals, i en col·laboració amb el Consorci per a la Protecció i la Gestió de l’EIN de les Gavarres.