Notícies

La Diputació, “la Caixa” i el Consorci del Ter posen en marxa una acció per controlar la budleia, una planta invasora, a la capçalera del Ter

Foto : La Diputació, “la Caixa” i el Consorci del Ter posen en marxa una acció per controlar la bu

La Diputació de Girona, l'Obra Social “la Caixa” i el Consorci del Ter han portat a terme el projecte de control de la budleia (Buddleja daviddi) a la capçalera del riu Ter. El cost total dels treballs ha estat de 20.372 euros, la pràctica totalitat dels quals l’aporta l'entitat financera.

Les actuacions per eradicar la budleia, que es van iniciar el mes de desembre passat i s’han allargat fins a finals de febrer, s’han concentrat en quatre quilòmetres de riu en el tram comprès entre el pont del Catllar i el Torrent de la Paloma al terme municipal de Vilallonga de Ter. Les actuacions s’han portat a terme seguint el protocol de Control de Budleia definit pels tècnics del Consorci del Ter.


Actuacions dutes a terme:

Els treballs han consistit en l’eliminació de l’espècie mitjançant l’extracció de les soques i les arrels, per evitar mitjançant l’eradicació del seu sistema radicular que la planta pugui rebrotar.

L’operació s’ha fet amb maquinària, sempre que s’ha tractat d’una zona accessible i amb poc pendent. Ha consistit en lligar la base de la planta mitjançant cadenes, les quals ha estirat la màquina per arrencar la planta amb facilitat, ja que disposa d’un sistema radicular molt superficial. A continuació, els operaris han fet un repàs manual de les arrels fragmentades, que s’han arrencat i recollit. Després, s’han trossejat i apilonat les restes in situ i s’han cremat.

S’ha estat molt curós en zones amb còdols grans, pedres grosses o blocs, perquè els fragments no extrets podrien fer rebrotar una nova planta. També s’ha tingut cura de netejar la maquinària amb la qual s’ha intervingut, per no propagar les petites llavors a altres zones.

Beneficis ambientals:


El benefici d'aquest tipus d'intervencions és evitar que la vegetació autòctona de ribera es vegi afectada, ja que la budleia hi competeix i impedeix que s’estableixi es desenvolupi. La budleia és una planta invasora capaç de reproduir-se en una àrea biogeogràfica diferent de la que és originària i que experimenta una expansió ràpida pel nou hàbitat, fet que suposa una amenaça per a la diversitat biològica.

Es tracta d’un arbust caducifoli o marcescent procedent de la Xina que assoleix alçàries entre els 2 i 5 metres. La budleia es propaga per rebrots o per llavor.

Intervenció de persones en risc d'exclusió social:


Tots els treballs els han dut a terme 14 persones de la Fundació MAP, entitat social dedicada a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. En aquestes intervencions hi han treballat 4 brigades que han ajudat amb la màquina giratòria, i alhora han fet treballs manuals de retirada d'arrels i de restes vegetals.