Notícies

La Diputació de Girona aprova un pressupost “ajustat a la realitat actual” i gairebé calcat al del 2015

Foto : La Diputació de Girona aprova un pressupost “ajustat a la realitat actual” i gairebé calcat

El ple extraordinari ha aprovat el pressupost de la corporació per al 2016 amb el vot a favor de CIU, ERC, PSC i Independents de la Selva, i el vot en contra de la CUP. El pressupost de la Diputació de Girona pel 2016 consolida el que es va presentar en l’exercici anterior i registra un lleuger augment. El total del pressupost és de 113,9 milions d’euros, 373.000 euros més que el que es va presentar pel 2015. El president de la Diputació, Pere Vila, ha explicat que “tenint en compte les aportacions que realitza l’Estat espanyol, s’ha treballat en un pressupost ajustat a la realitat actual i responsable dins el context socioeconòmic”. Segons Pere Vila, “el lleuger augment respecte a l’any passat contribuirà a poder seguir finançant projectes que beneficiïn el conjunt de la ciutadania de les comarques gironines. Continuarem apostant pel fons de subvencions, clau per ajudar que molts ajuntaments puguin desenvolupar la seva activitat social, cultural i urbanística amb garanties”.

El president ha destacat que “durant aquest 2016, continuarem col·laborant amb la Generalitat de Catalunya assumint la despesa de les llars d’infants, destinant-hi 2,8 milions d’euros, i participant en el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya, amb l’aportació d’1,9 milions d’euros de general i 4,9 milions d’euros al propi, de manera que l’aportació al Pla d’Obres per als ajuntaments de la nostra demarcació augmentarà en 2,9 milions d’euros respecte a l’any passat”.

La Diputació també mantindrà la dotació aproximada d’1 milió d’euros del Diplab (970.000 euros) per fomentar projectes vinculats a l’emprenedoria, i consolidarà d’aquesta manera la línia d’ajuts a fons perdut per a empreses de creació recent de base tecnològica o que tinguin un component innovador. També es continuarà potenciant el segell de qualitat Girona Excel·lent, que promou l’excel·lència dels productes agroalimentaris de les comarques de Girona, amb un pla d’acció, conjuntament amb el Patronat de Turisme, que contribuirà a fer que les empreses puguin promocionar els seus productes Girona Excel·lent en l’àmbit nacional i internacional.

Pere Vila ha afegit que “apostarem novament per potenciar la cultura en totes les seves vessants i àmbits. Val a dir que una de les principals accions de l’equip de govern és la reforma integral de la Casa de Cultura, projecte al qual també destinarem una part d’aquest pressupost del 2016 i que serà present en els propers”.

El pressupost també preveu la col·laboració proactiva amb els ajuntaments, sobretot amb els 140 més petits, perquè puguin millorar la transparència de les seves pàgines web i perquè puguin implantar l’Administració electrònica des del projecte “E-SET”.

També es continuarà apostant, des de Dipsalut —al qual s’incorporarà l’àrea d’Acció Social de la Diputació—, pel servei de teleassistència, i es potenciarà el servei “Sigues tu: eines i actius per a la salut”, adreçat als alumnes de primària i secundària.

La Xarxa Local de Tributs de la Diputació de Girona (XALOC) posarà en funcionament un centre d’atenció a l’usuari (CAU) que ha de permetre una atenció centralitzada i de millor qualitat als contribuents, el desenvolupament dels objectius marcats amb l’Agència Tributària Catalana i els organismes de gestió tributària de les diputacions en el marc de Tributs de Catalunya, i la posada a disposició de sis nous secretaris interventors als ajuntaments que ho sol·licitin.

Al Conservatori de Música Isaac Albéniz també es milloraran les instal·lacions:  s’actualitzarà l’aula d’informàtica musical i s’adquiriran nous instruments per ampliar l’oferta formativa a l’alumnat.

El pressupost integra també els pressupostos dels consorcis adscrits, arran del canvi normatiu derivat de l’aprovació de la Llei 27/2013, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local: el Consorci de la Costa Brava, el Consorci de les Vies Verdes de Girona i el Consorci d’Arts Escèniques Salt-Girona.

El pressupost de la Diputació de Girona pel 2016 compleix amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària que marca la llei.

Les xifres

El pressupost dels tres organismes autònoms de la Diputació (Dipsalut, XALOC i Conservatori de Música Isaac Albéniz) també augmenta, i només l’entitat pública Semega veu reduïda la seva dotació pressupostària (arran del conveni amb l’IRTA).





Evolució del pressupost de la Diputació

Pressupost de despeses per capítols

PLE ORDINARI

Abans de la celebració del ple extraordinari de pressupostos ha tingut lloc el ple ordinari, que ha començat amb la presa de possessió de Lluís Costabella i Portella com a diputat de Convergència i Unió pel partit judicial de Girona, en substitució d'Eva Palau i Gil. Costabella és regidor de Policia i Via pública i tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Banyoles.

Tot seguit s'hi han debatut diversos punts com ara la transferència de la Unitat d'Acció Social a Dipsalut, convenis per a la creació de dipòsits d'aigua i reserves forestals, i tres mocions.

 

L'organisme de salut pública de la Diputació, Dipsalut, assumeix la Unitat d'Acció Social

El Ple ha aprovat la transferència de la Unitat d'Acció Social, fins ara adscrita a l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona, a l’organisme autònom de salut pública de la Diputació de Girona, Dipsalut.

La Unitat d'Acció Social s'encarrega de temes de caràcter social i Dipsalut de temes en matèria de salut. El canvi organitzatiu respon a la voluntat de l'equip de govern d'agrupar aquests dos serveis per tal d’ oferir una acció transversal i integral que es tradueixi en un servei més eficaç per als municipis i per als seus ciutadans. El canvi s'ha aprovat amb el suport de CIU, ERC, PSC i Independents de la Selva, i amb el vot en contra de la CUP.

 

Dipòsits d'aigua destinats a la intervenció en cas d'incendi forestal i reserves forestals

El Ple ha aprovat dos convenis per a la instal·lació de dipòsits d'aigua destinats a la intervenció en cas d'incendi forestal i tres convenis més per a la constitució de tres reserves forestals. Els convenis per a la instal·lació de dipòsits d'aigua s'han signat amb els ajuntaments de Cantallops i Tossa de Mar, i tindran una durada de 20 anys. Pel que fa als convenis per a la creació de reserves forestals, que tindran una vigència de 25 anys, s'han formalitzat amb l'Ajuntament de Campelles (1,55 ha de bosc de pi negre i avet), amb el de Planoles (2,30 ha de bosc de pi roig) i el de Ribes de Fresser (5,50 ha de bosc de pi roig i pi negre).

Els convenis han estat aprovats amb el suport de tots els grups polítics de la Diputació, a excepció dels referents als dipòsits d'aigua, en la votació del qual la CUP s'ha abstingut.

 

Mocions

El ple ordinari ha acabat amb la votació sobre tres mocions.

La primera moció, de suport a la Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya, en què es declara l'inici del procés de creació d'un estat català en forma de república, ha estat votada favorablement per CIU, ERC, Independents de la Selva i la CUP. PSC hi ha votat en contra.

La segona moció, presentada per la CUP, en suport a un seguit d'actuacions per a la preservació del Parc Natural del Montseny, ha obtingut el vot negatiu de la resta de grups polítics.

La tercera moció, presentada per la CUP, en què s'ha instat la Diputació perquè els pagaments de l'Agència Estatal d'Administració Tributària d'IVA i IRPF es facin a través de l'Agència Tributària Catalana, ha estat aprovada amb el suport de CIU, ERC, Independents de la Selva i la CUP. El PSC hi ha votat en contra.