Notícies

El Baix Empordà, monografiat pels «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : El Baix Empordà, monografiat pels «Quaderns de la Revista de Girona»

Aquest vespre ha tingut lloc a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà un acte en reconeixement del conjunt de monografies locals que la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha dedicat a la comarca del Baix Empordà.

Dels trenta-sis municipis baixempordanesos, ja en són dinou els que gaudeixen d’un quadern que porta el seu nom i que ha permès estudiar i difondre el seu passat i present. Malgrat que es preveu seguir completant aquesta llista amb noves publicacions, el fet que més de la meitat dels municipis baixempordanesos ja tinguin monografia és una dada prou significativa com per parar-hi atenció i valorar la feina feta al llarg de tots aquests anys.


La iniciativa d’aquest acte de reconeixement, sorgida de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, ha servit també com a punt de trobada dels autors de les monografies, tots ells historiadors locals provinents de diverses disciplines, i per esperonar escriptors i estudiosos perquè segueixin treballant per elaborar
les monografies pendents.

L'acte ha estat encapçalat pel vicepresident de la Diputació de Girona AlbertPiñeira; per Josep Blanch, director de Banca d'Institucions de CaixaBank a
Girona; per Joan Domènech, director de la col·lecció; per l'escriptor Xavier Cortadellas, i per la directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà, Teresa Solé. També hi han assistit alguns dels autors d’aquestes monografies.


«Quaderns de la Revista de Girona» i el Baix Empordà. Ja fa més de trenta anys que la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», editada conjuntament per la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, publica números de manera periòdica, els quals, amb el temps, han acabat constituint un dels millors compendis d’informació sobre l’entorn i el patrimoni de les comarques gironines, mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (centrades en la història i les característiques dels municipis) i les guies (amb qüestions d’abast general).


La col·lecció es va començar a editar l’any 1985, i un any més tard ja apareixia la primera monografia baixempordanesa: la de Sant Feliu de Guíxols, escrita per Àngel Jiménez. La van seguir les monografies de Verges (1986), centrada en la Processó, Palamós (1988), Palafrugell (1989), Begur (1993), Gualta (1996), Castell-Platja d’Aro (1996), Jafre (1999), Torroella de Montgrí - l’Estartit (2003), la Bisbal d’Empordà (2003), la Pera (2005), la Tallada d’Empordà (2005), Calonge - Sant Antoni (2005), Corçà (2007), Foixà (2008), Pals (2008), Albons (2014), Ullastret (2015) i Rupià (2016). Es preveu que d’aquí a pocs mesos surti editada la de Cruïlles, que està preparant la periodista Puri Abarca.


Mitjançant tots aquests números publicats, «Quaderns de la Revista de Girona» ha pogut constatar la rica història i la bellesa natural que defineix tota la comarca, tant pel que fa als trets característics de la seva gent i la seva societat com en relació amb la importància del seu patrimoni cultural.


La digitalització. Atès que alguns dels volums ja estan exhaurits, l’any 2013 la Diputació de Girona va impulsar-ne la digitalització a fi que es puguin consultar per mitjà de la xarxa.


Tots els volums digitalitzats dels «Quaderns de la Revista de Girona» es poden trobar a la pàgina web de la col·lecció (www.ddgi.cat/quaderns), i també seran accessibles per mitjà del catàleg de la Xarxa de Biblioteques. En el cas de les monografies del Baix Empordà, les que es poden consultar mitjançant aquest portal són: Sant Feliu de Guíxols (1986), La processó de Verges (1986), Palamós (1988), Palafrugell (1989), Begur (1993), Gualta (1996), Castell-Platja d’Aro (1996), Jafre (1999), Torroella de Montgrí - l’Estartit (2003), La Bisbal d’Empordà (2003) i La Pera (2005).