Notícies

Creació d’una franja de prevenció d’incendis al cor de les Gavarres

Foto : Creació d’una franja de prevenció d’incendis al cor de les Gavarres

El vicepresident i diputat d’Acció Territorial de la Diputació de Girona, el Miquel Calm; la directora de l’Àrea de Negoci de “la Caixa” a l’Empordà, Cristina Linares, i el president del Consorci de les Gavarres, Josep Perich, han presentat, avui, el projecte d’actuacions de prevenció d’incendis a les Gavarres 2013-2014. Les actuacions consisteixen a obrir una franja de prevenció d’incendis d’unes 17 hectàrees, la qual s’ubica en un àmbit estratègic i dóna continuïtat a una franja de 70 hectàrees que ja es gestiona des de l’any 2009. El risc d’incendis a les Gavarres suposa l’aspecte amb més vulnerabilitat quant a la conservació d’aquest gran espai forestal. L’actuació, que s’emmarca en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPIF) del Perímetre de Protecció Prioritària de les Gavarres, està finançada amb un total de 39.963 euros, dins del conveni de col·laboració establert entre l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Girona per millorar espais naturals.


Els treballs actuals: oportunitats per aturar possibles incendis


Els treballs que s’estan duent a terme en aquests moments pretenen finalitzar les unitats projectades pel PPIF de les Gavarres en el sector 40, que va del puig d’Arques al coll del Matxo Mort. Per la posició i la direcció d’aquesta carena, la franja de protecció pot suposar una oportunitat per als mitjans d’extinció (bombers, associacions de defensa forestal, etc.) a l’hora d’aturar la propagació del foc. Es tracta del punt d’aturada natural per als incendis iniciats a l’extrem sud-oest del massís, aproximadament a la zona de Cassà de la Selva i Llagostera, que es desplacen cap al vessant nord. Per tant, la franja evitaria la propagació de l’incendi cap a la part central del massís, concretament al sector dels Metges (Sant Cebrià de Lledó). En concret, els treballs consisteixen a obrir una franja nova de desacceleració del foc (d’unes 17 hectàrees), així com a reobrir un àmbit on la Generalitat de Catalunya ja havia fet una primera actuació (d’unes 5 hectàrees). L’àmbit dels treballs se situa íntegrament dins l’Espai d’Interès Natural de les Gavarres, al terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà).

Objectius de la franja


Els treballs pretenen eliminar bona part del combustible acumulat durant dècades, i trencar així la continuïtat entre el sotabosc i les capçades. L’objectiu és reduir tant la intensitat potencial d’un foc com la velocitat d’avanç, just en el punt on el foc hauria de saltar i canviar de vessant. La confluència de diverses carenes en el punt culminant del massís fan que aquest punt sigui estratègic, ja que, una vegada depassat, trobem sectors grans amb més de 4.000 hectàrees de bosc continu, on no hi ha oportunitats perquè els mitjans d’extinció puguin actuar. Aquest àmbit precisament es va veure afectat per un gran incendi forestal en els anys 40, que es va iniciar a Romanyà de la Selva i va arribar fins a la Bisbal d’Empordà. Per aconseguir aquests objectius, es porten a terme aclarides de millora de l’arbrat i podes de branques mitjançant una motoserra. També s’està realitzant l’estassada selectiva de l’estrat arbustiu amb una desbrossadora manual en els àmbits en què la fracció arbustiva és de menys entitat, o combinant la tallada amb motoserra i l’eliminació de restes amb una motodesbrossadora.

Gairebé tots els treballs s’executen amb mitjans manuals i amb col·lectius en risc d’exclusió social. Concretament s’hi dedicaran un total de set persones en fase de reinserció al llarg de tres mesos. El projecte compta amb la participació del Grup Èxit (concretament, amb personal de la fundació Mas Xirgu i de la fundació privada Drissa), que vetlla per la integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual o que pateixen trastorns mentals severs. Per altra banda, en un àmbit de 2,5 hectàrees, hi treballarà la cooperativa de treball associat i d’inserció IDÀRIA. Es tracta d’una entitat amb seu a Llagostera que pretén generar ocupació mitjançant la valorització dels productes forestals resultants de les estassades del sotabosc i la transformació d’aquests en carbó de qualitat.


Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPIF) de les Gavarres


El Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PPIF) de les Gavarres és un document promogut per la Generalitat de Catalunya l’any 2005, en què també han participat tècnics del Consorci de les Gavarres —representants del grup de bombers— i les associacions de defensa forestal del territori. El Pla determina els punts estratègics del massís on cal actuar per generar oportunitats d’extinció en cas que es produeixi un gran incendi forestal. Els treballs que s’estan realitzant en el projecte que avui presentem són en un dels sectors més prioritaris d’aquest Pla, el sector 40, que va del puig d’Arques al puig Gros. Aquest sector es considera l’àmbit de la carena principal de les Gavarres.

Treballs realitzats amb anterioritat

Els anys 2008 i 2009, dins el marc del conveni de l’Obra Social de “la Caixa” i la Diputació de Girona per preservar i millorar el patrimoni natural, es va realitzar una primera actuació en el sector culminant del massís de les Gavarres, en una àrea aproximada de 70 hectàrees. No obstant això, no es van poder realitzar totes les unitats projectades en el PPIF, les quals s’estan desenvolupant en el projecte que avui presentem.