Notícies

El Ple aprova destinar 19,2 milions d'euros als ens locals

Foto : El Ple aprova destinar 19,2 milions d'euros als ens locals

El Ple de la Diputació ha aprovat avui per unanimitat destinar 19,2 milions d'euros als ens locals. D'aquests, 15,1 milions són pagaments que la Diputació farà a ajuntaments i consells comarcals per fer front al deute que la Generalitat té contret amb ens locals gironins, i 4,1 milions, per al PUOSC (Pla Únic d'Obres de Catalunya) de 2016-2017.

Els 15,1 milions d'euros es trametran mitjançant un pla extraordinari d'assistència local. Es tracta d'una aportació que la Generalitat retornarà a la Diputació en un futur i que servirà per cobrir el deute que l'Administració autonòmica té amb els ens locals en relació amb el PUOSC de 2014-2015 i amb renúncies del PUOSC de 2011-2012, i en relació amb el Fons de Cooperació Local de les comarques.

En conjunt, 202 municipis de les vuit comarques gironines rebran imports que oscil·laran entre els 9 mil i els 300 mil euros, i els vuit consells comarcals rebran aportacions d'entre 500 i 900 mil euros.

D'altra banda, el Ple també ha aprovat avui renovar l'aportació de 4,1 milions d'euros a la línia de reparacions, manteniment i conservació del PUOSC. Els diners s'atorgaran distribuïts en dues anualitats (2016 i 2017) de 2.050.000 euros cada una. 


Millores a carreteres per valor de més de 2,8 milions d'euros

El Ple també ha donat llum verda a l'aprovació inicial de quatre projectes de millora de carreteres. Concretament, es tracta del condicionament de la carretera que va de Campllong a Fornells de la Selva, que inclou la construcció d'una via verda lateral (aprovat per unanimitat; pressupost de 1.783.105,86 euros), i de la carretera que uneix Monells i Corçà (aprovat amb els vots a favor de CIU, ERC, PSC i IdS i l'abstenció de la CUP; pressupost de 726.550,63 euros). 

D'altra banda, també ha aprovat l'arranjament del primer tram de la carretera que enllaça el nucli d'Espolla amb el coll de Banyuls (aprovat amb els vots a favor de CIU, ERC, PSC i IdS i l'abstenció de la CUP; pressupost de 365.648,76 euros), i el condicionament de la carretera que uneix Sant Sadurní d'Osormort i Viladrau (aprovat amb els vots a favor de CIU, ERC, PSC i IdS i l'abstenció de la CUP), que, tot i que l'executarà la Diputació de Barcelona, hi ha un tram que és titularitat de la Diputació de Girona.

 

Retirada dels títols honorífics a Francisco Franco i a sis alts càrrecs del règim franquista

El ple de la Diputació també ha aprovat per unanimitat, per mitjà d'una moció, la retirada dels títols honorífics a Francisco Franco Bahamonde (la Cruz Laureada de San Fernando, els nomenaments com a fill adoptiu de la província de Girona, president honorari de la Diputació de Girona, president d'honor de la Diputació de Girona i la primera Medalla d'Or de la província de Girona) i a sis alts càrrecs del règim franquista: José Lacalle Larraga, ministre de l'Aire (Medalla d'Or); Juan de Llobet Llavari, expresident de la Diputació de Girona (Medalla d'Or); Víctor Hellín Sol, governador civil de Girona (president honorari-vitalici);  Alfonso Pérez-Viñeta Lucio, capità general de Catalunya (Medalla d'Or); Gonzalo Fernández de la Mora, ministre d'Obres Públiques (Medalla d'Or), i Luis Carrero Blanco, militar i president del Govern espanyol (Medalla d'Or).

En total s'ha acordat deixar sense efecte, en tota la seva extensió, onze acords de plens compresos entre els anys 1939 i 1968, en què el dictador Francisco Franco i els sis alts càrrecs franquistes van rebre distincions honorífiques de l'ens supramunicipal. 

També s'ha acordat reclamar a familiars i descendents de les persones guardonades el retorn de les medalles d'Or a la mateixa Diputació de Girona, com a legítima propietària de les medalles atorgades.

 

Suport als micropobles de Catalunya i a les mesures en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica

El Ple d'avui també ha donat llum verda, per unanimitat, a dues mocions. La primera dóna suport als micropobles de Catalunya i en reconeix les especificitats i trets diferencials. Mitjançant aquesta moció, la Diputació reconeix l'Associació de Micropobles de Catalunya com a interlocutora del col·lectiu, i es compromet a col·laborar-hi i a mantenir-hi un contacte regular.

La segona moció mostra el rebuig de la Diputació als atacs del Govern espanyol contra la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Amb la moció, la Diputació dóna també suport a l'acord de la cimera entre Govern, Parlament i entitats municipalistes i socials per elaborar ràpidament una normativa que integri diferents mesures i que permeti recuperar eines d'actuació en aquesta matèria per les administracions locals i la Generalitat.