Notícies

10 vins, 2 olis, 2 galetes, 1 poma, 4 anxoves, 5 arrossos, 5 foies i 2 fesols guardonats amb el segell de qualitat agroalimentari Girona Excel·lent

Foto : Productes guanyadors, avui al Mas Can Batlle de Santa Pau
Fotografia Eddy Kelele

Un total de 31 productes han obtingut avui el segell Girona Excel·lent, que promouen la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç, amb la col·laboració de la Generalitat a Girona, per impulsar i difondre en l’àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins d’alta qualitat. Del centenar de propostes que havien presentat 40 empreses i productors en les tres categories del concurs (Grup 1: 20 foies, fesols i arrossos; grup 2: 35 pomes, anxoves i galetes, i grup 3:  44 vins i olis), els  guardonats són:

Grup 1: les varietats de fesols gra petit i setsetmanera, de l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau; fetge micuit d'ànec amb figues fresc, fetge micuit d'ànec amb tòfona i fetge de celler d'ànec fresc, de l'Ànec dels Pirineus SL i paté al foie gras i foie gras celler Collverd, de Collverd Productes de l'Ànec SA, i els arrossos bomba, carnaroli i nembo, d'Arròs l'Estany de Pals SLP i semillarg cristal·lí i integral d'arròs Molí de Pals (Arròs de Pals SL).

Grup 2: Anxoves en sal i les anxoves premium d'anxoves de l’Escala; anxoves en salmorra, d'Anxoves Callol i Serrats i anxoves filet, d'Anxoves de Roses. Conserves Bahia; poma royal gala, de Poma de Girona; galeta Organic Teules, de Trias Galetes-Biscuits SA i caixa d’ametllats (galeta d’ametlla), de Galetes Camprodon SA (es premia una galeta en concret de la caixa d’assortit de galetes Birba. Atès que Galetes Camprodón SA elabora només una caixa anomenada ametllats que conté aquesta galeta, es considera que el segell Girona Excel·lent l’ha obtingut la caixa d’ametllats).

Grup 3: vi Blanc dels Aspres 2013, del Celler Vinyes dels Aspres; Vd’O 6.11. 2011, del Celler Vinyes d’Olivardots SL; Blanc de Gresa 2012, del Celler Vinyes d’Olivardots SL; Camí de Cormes 2010, del Celler Roig Parals; Suneus 2012, del Celler Av. Bodeguers; Finca Malaveïna 2010, del Grup Peralada, Vella Lola Negre 2013, del Celler Mas Eugeni, Bell-lloc Negre Jove 2013, de la Finca Bell-lloc, S’Alou 2011, de Vinyes dels Aspres i Torre de Capmany, del Celler Pere Guardiola; l'oli de Pau, d'Empordàlia i Serraferran oli d’oliva verge extra, d'Oli de Ventalló SL.

El jurat, format per representants de tots els restaurants amb estrella Michelin de les comarques de Girona, així com per personal tècnic vinculat a cadascun dels productes, ha estat exigent i selectiu i ha deixat una vuitantena de productes fora del segell d'aquest 2015.

Els productes guanyadors, que s'han presentat avui a la masia Can Batlle de Santa Pau, on també s'ha fet el darrer tast, es promocionaran nacionalment i internacionalment mitjançant el distintiu de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent, que els guardonats podran lluir en l’etiqueta. Per promoure els productes Girona Excel·lent en l’àmbit nacional i internacional també es redactarà un pla d'acció vinculat als xefs amb estrella Michelin de la demarcació. En paraules del president de la Diputació, Joan Giraut, «avui acabem una etapa, la de tastar i seleccionar aquells productes de les 8 famílies que han entrat al Girona Excel·lent, però en comencem una altra, potser la més important: la de promocionar els productes que han obtingut el segell aquí i a fora».

Les primeres accions promocionals que es duran a terme són la presentació i promoció dels productes amb segell a la Fira Mercat de Mercats (Barcelona, 17, 18 i 19 d'octubre); la Fira de Mostres (Girona, 31 d'octubre) i la Fira de Sant Andreu (Torroella de Montgrí, 29 i 30 de novembre). «Per nosaltres és molt important poder explicar que els productes excel·lents de les comarques de Girona donen caràcter i dibuixen el nostre paisatge, i són, alhora, la base de la nostra gastronomia, reconeguda arreu del món, i això ho podem fer de manera molt directa a les fires», ha explicat el president Giraut.

A partir d'aquí, s'elaborarà una guia que tindrà dues parts: una amb les fitxes de tots els productes amb segell Girona Excel·lent i una altra, més literària, amb entrevistes a tots els xefs gironins amb estrella, en què es recomanaran altres productes de la terra de la màxima qualitat. D’aquesta manera, tots aquells productes artesans, de producció molt limitada, de caducitat curta, molt arrelats al territori, que hagin quedat fora de les bases del concurs, però que siguin excel·lents, tindran també el seu reconeixement.

El cuiner, Joan Roca, que ha presidit el jurat dels cuiners amb estrella del grup 1 -arròs, foie gras i fesols- valora així la marca Girona Excel·lent: «és una iniciativa seriosa, en quèn els tastos s'han fet a cegues, sense saber de quins productors procedien. Ja fa temps vam dir a les institucions que se servissin dels cuiners que tenim a la demarcació per posar els productes de la terra en el mapa i aprofitar sinergies; aquesta iniciativa, n'és un bon exemple», ha conclòs Joan Roca.