Notícies

El president de la Diputació reivindica el paper de les diputacions per decidir el futur de Catalunya

Foto : El president de la Diputació reivindica el paper de les diputacions per decidir el futur de Catalunya

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha reivindicat el paper de les diputacions en el procés de decisió de cap on ha d’avançar Catalunya durant l’acte central de commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, que s’ha fet avui a Barcelona. L'acte commemoratiu, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i ha comptat amb la presència dels presidents de les altres tres diputacions catalanes.

La commemoració de la Mancomunitat s'ha fet avui, ja que coincideix amb el centenari del dia de la seva constitució i el president gironí s’ha mostrat convençut que va ser “l’esforç mancomunat de les quatre diputacions catalanes el que va garantir que Catalunya ara es pugui mirar al mirall i s’hi pugui reconèixer”. Al seu parer, “continua sent necessari el treball sobre el territori de les diputacions, ja sigui amb aquesta denominació o bé amb una altra”. És per això que Joan Giraut ha reivindicat “la importància d’unes institucions que van ser un element clau en aquell primer pas per recuperar l’autogovern i que poden tornar a tenir un paper decisiu en aquells passos que vulguem fer cap a un futur on fem realitat les nostres màximes aspiracions”.

Recordant que les comarques gironines van aportar 20 diputats als 96 que componien la Mancomunitat, “tots ells encarregats de vetllar perquè la nova institució treballés per la reconstrucció física, moral i intel·lectual d’un país castigat per anys de volguda incomprensió”, Giraut ha tingut un record especial per un polític que va tenir un paper fonamental en la Mancomunitat. Es tracta del gironí Agustí Riera i Pau,  president de la Diputació de Girona entre 1911 i 1924 i que va ocupar el càrrec de vicepresident de la Mancomunitat entre 1914 i 1923, any en què la dictadura de Primo de Rivera va intervenir la institució, primer, i va abolir-la, després. Giraut ha desglossat la figura d’un personatge que va pagar molt car el seu compromís polític (l’estiu de 1936 va ser executat al marge d’una carretera, al municipi de Les Planes) i que “va deixar una forta empremta en la societat gironina i en la política catalana”.

La participació de la Diputació de Girona en l’acte central de commemoració del centenari de la Mancomunitat s’emmarca dins un programa d’actes que properament endegarà la institució amb l’objectiu, entre d’altres, de donar a conèixer el paper decisiu d’aquesta Cambra per a la recuperació de de les comarques gironines.