Notícies

Inauguració de la xarxa de calor en biomassa a Pont de Molins

Foto : Inauguració de la xarxa de calor en biomassa a Pont de Molins

Aquest matí s’ha inaugurat una caldera de biomassa a Pont de Molins, situada al nucli del municipi, la qual és una peça clau de la nova xarxa de calor. L’acte ha comptat amb la presència del diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, i l’alcalde de Pont de Molins, Josep Fuentes, acompanyats dels regidors de l’equip de govern. La xarxa de calor ha estat finançada per l’Ajuntament de Pont de Molins i la Diputació de Girona amb un pressupost total de 87.064 euros, i representa un estalvi d’emissions de CO2 de 18  tones l’any, amb una producció de renovable per valor de 63.814 kWh/any.

La biomassa que consumeix la caldera prové de boscos de les comarques gironines i substitueix les calderes velles de combustibles fòssils, una acció que ja va ser planificada al Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), aprovat el 2015. El PAES preveu la implantació d’accions en edificis i equipaments municipals, edificis residencials, el sector dels serveis, el transport privat i la flota municipal, i el sector dels residus, que suposen una reducció de 887,01 tones de CO2 a per a l’any 2020 i equivalen a un 22,47% de les emissions del 2005.

L’alcalde de Pont de Molins ha destacat que el poble «aposta amb fermesa per aquest sistema més sostenible i respectuós amb el medi, que permet el progressiu abandonament dels combustibles fòssils».

D’altra banda, durant la seva intervenció, el diputat Lluís Costabella ha destacat que «la inauguració d’aquesta instal•lació d’energia renovable representa una fita significativa en l’agenda energètica de les nostres comarques, i també en les agendes econòmiques i socials locals». Tal com ha explicat Lluís Costabella, «el sector de l’energia és el responsable de més de la meitat de les emissions totals dels gasos amb efecte d’hivernacle causants del canvi climàtic i de les seves conseqüències, que cada dia notem més. Els governs, els polítics, les empreses, els moviments socials i els particulars estem d’acord en el fet que és necessari i podem prendre mesures transformadores pel que fa a l’energia: unes mesures amb un enfocament a llarg termini que ens han de permetre utilitzar-la de la manera més responsable i eficient possible».

Les instal•lacions d’energia renovable amb biomassa tenen un paper important en la prevenció d’incendis forestals i la gestió sostenible dels boscos, i, consegüentment, en la creació d’ocupació i en el creixement econòmic del nostre territori. En aquest sentit, la Diputació de Girona treballa per posar el seu gra de sorra en la implementació d’iniciatives encaminades a l’eficiència energètica i a la instal•lació d’energies renovables, a les quals els municipis es poden acollir amb l’objectiu d’aconseguir que l’energia moderna sigui renovable, accessible, fiable, neta i que ens permeti dinamitzar l’economia circular.

Amb aquestes i altres actuacions que executen els municipis gironins es complirà amb el compromís de reduir les emissions en més d’un 20% abans de l’any 2020, d’acord amb el que estableix l’Estratègia Europa 2020. També cal destacar que es pot aconseguir millorar les finances municipals gràcies a la reducció de costos energètics generats.