Notícies

Satisfacció a Sant Martí Vell per la variant del poble, després de sis mesos d’entrar en servei

Foto : Satisfacció a Sant Martí Vell per la variant del poble, després de sis mesos d’entrar en s

L’Ajuntament de Sant Martí Vell ha manifestat avui la seva satisfacció pel funcionament de la variant del poble, que va entrar en servei l’estiu passat. Així ho han manifestat l’alcaldessa, Maria Àngels Vilà, i el tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme, Robert Vilà, al president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, durant la visita que ha fet al municipi. La variant, així com la millora de l’antiga carretera que passava pel mig del poble, va ser executada per la Diputació de Girona i va costar uns 800.000 euros.

«Voldria agrair l’esforç de la Diputació vers Sant Martí Vell», ha manifestat l’alcaldessa al president de l’ens supramunicipal. Vilà ha portat Giraut fins a la variant perquè pogués observar els beneficis de la petita nova construcció viària. La principal obra de la variant ha estat la construcció d’un nou pont. Les obres són la tercera intervenció en aquesta carretera, que connecta Bordils amb Madremanya. Les dues primeres accions es van centrar a millorar el vial des de Sant Martí Vell fins a Madremanya, que presentava trams perillosos pels diversos revolts.

Nova campana
D’altra banda, l’alcaldessa ha aprofitat la visita de Giraut per ensenyar-li les obres de rehabilitació de l’església parroquial de Sant Martí. La reforma, que es va fer el 2013, ha estat a càrrec de la fundació privada Elsa Peretti. Les obres van consistir a reconstruir la coberta exterior i a restaurar l’interior de l’església, on es van trobar, després d’una actuació arqueològica, elements romans i ibèrics.

Aprofitant la visita a l’església, Vilà ha demanat si la Diputació pot ajudar-los a canviar la campana existent, ja que està en força mal estat, com també tot l’empostissat on es troba. La idea plantejada per l’Ajuntament és col·locar la campana dins l’església perquè tots els veïns la puguin veure. «Té molt valor sentimental, aquesta campana», ha dit el tinent d’alcaldia, ja que es va fer després de la Guerra Civil per iniciativa veïnal. A partir d’aquí, es tractaria d’instal·lar una nova campana, amb sistema elèctric, i un rellotge. Giraut ha valorat positivament la iniciativa municipal, però ha demanat que abans la traslladin al Bisbat de Girona, com a propietària de l’edifici, per mirar d’arribar a un acord entre les tres institucions.

Al final de la visita, el president de la Diputació ha signat en el llibre d’honor de l’Ajuntament de Sant Martí Vell. El municipi, de la comarca del Gironès, té actualment uns 250 habitants. La primera referència de Sant Martí Vell és de l’any 1035. Històricament havia format municipi amb Vilosa. L’any 1887 va ser agregat al municipi de Madremanya, però l’any 1931 va aconseguir independitzar-se.