Notícies

La Vall d’en Bas, protagonista del nou número de les monografies dels «Quaderns de la Revista de Girona» 

Foto : La Vall d’en Bas, protagonista del nou número de les monografies dels «Quaderns de la Revista de G

La nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona», dedicada a la Vall d’en Bas, ja està disponible. Maria Assumpció Arnau i Joan Sala han estat els encarregats de redactar aquest nou número, el qual es va presentar ahir al vespre a Can Trona - Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas. 

Aquesta edició és el número 183 de la col·lecció de quaderns editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”. El conjunt de volums publicats dins dels «Quaderns de la Revista de Girona» traça un recorregut ampli i profund per la geografia, la cultura i la història de les comarques gironines a partir de les dues línies fonamentals d’aquestes publicacions: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general). 

La presentació va ser a càrrec d’Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat responsable de l’àrea de Cultura de l’ens; el tècnic de Cultura, Patrimoni i Comunicació i director de Can Trona, Xevi Collell; el director de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Joan Domènech; el director d’àrea de negoci de CaixaBank a la Garrotxa-Ripollès, Antoni Tremosa; l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, i Maria Assumpció Arnau i Josep Sala, autors del llibre.

Durant l’acte, Alber Piñeira va assegurar que «A la Diputació es treballa des de diferents àmbits per divulgar el territori». El vicepresident també va destacar que «Quaderns de la Revista de Girona ha fet possible que molts municipis ja disposin de monografies que tracten, de manera exclusiva i detallada, el seu territori. D’aquesta manera facilitem que a tota la demarcació es puguin compartir les peculiaritats de cada territori de les comarques gironines».

El llibre

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i present d’un dels municipis més característics de la Garrotxa: la Vall d’en Bas. Els autors del llibre, Maria Assumpció Arnau i Joan Sala, han procurat usar un estil planer però sense menystenir el rigor de la informació, tenint present el caire divulgatiu d’aquestes publicacions. Els temes d’aquest número són diversos: des d’estudis del medi natural i de la història de la Vall d’en Bas fins a l’anàlisi de l’evolució que ha experimentat el municipi des de la concentració parcel·lària, entre altres aspectes sociològics i etnològics. L’edició d’aquest número s’ha plantejat amb l’objectiu que serveixi per donar a conèixer aquest lloc a totes les persones interessades a recuperar la història i la cultura del nostre país. 

La Vall d’en Bas

El municipi de la Vall d’en Bas està situat al sud-oest de la Garrotxa i inclou la plana agrícola més extensa d’aquesta comarca. Es tracta d’una localitat d’origen lacustre, la qual, atès que té un dels sòls més fèrtils de Catalunya, manté una intensa activitat agrícola. Fins al 1968 la Vall d’en Bas estava formada per cinc municipis: Sant Esteve d’en Bas, Joanetes, Sant Privat d’en Bas, la Pinya i les Preses. Menys el darrer, tots es varen unificar per formar la Vall d’en Bas l’any 1968. 

Els autors

Maria Assumpció Arnau i Prades (Badalona, 1949) és llicenciada en geografia i història per la Universitat de Barcelona. Ha exercit la docència en instituts de secundària. Ha fet algun estudi sobre arquitectura i pintura de la Garrotxa. 

Joan Sala i Plana (Olot, 1949) és doctor en belles arts per la Universitat de Barcelona. Ha exercit la docència en instituts de secundària. És autor de llibres i articles sobre l’Escola d’Olot i els seus successors, de la qual ha comissariat exposicions.